Warwicki ülikooli meditsiiniteaduskonna une-eksperdid professor Franco Cappucino ja dr Michelle Miller arutavad teadusuudiste portaali PhysOrg vahendusel jõuluvana magamatuse ja ülekoormusega kaasnevaid võimalikke plusse ja miinuseid.

Professor, teilt ilmus hiljuti värske uurimus ning raamat unepuudusest ja sellest, kuidas öö jooksul alla kuue tunni magamine võib inimeste tervist rikkuda. Kas jõuluõhtul ööpäev läbi ärkvel püsides seab jõuluvana oma tervise ohtu?

Arvestades, et ta teeb seda vaid kord aastas, ei pruugi see pikemas perspektiivis tervist eriliselt ohustada, ent vahetuid riske tuleks siiski arvesse võtta. Unepuudus muudab ta uimaseks, ta valvsus kahaneb koos mõtlemis- ja meeldejätmisvõimega. Ta seab ohtu end ja teisi: ta võib saani ohjamise ajal tukkuma jääda ja avariisse sattuda või koguni toimetada valele saajale vale kingituse, nii et loodame, et ta meie nõuandeid kuulda võtab.

Kas jõuluvana peaks jõuluaegse magamatuse kompenseerimiseks pühade eel kauem magama? Oleks sellest abi?

Kahtlen, kas jõuluvana saab jõuludeks valmistudes mahti palju magada. Minu teada on ta koos oma kollektiiviga ametis kogu maailmast laekuvate nimekirjade kontrollimise, kingituste sortimise ja saanile laadimisega. Oletan, et enne jõulegi on neil magamata öid, ent muidugi peaks taat olema võimalikult välja puhanud. Ehkki lühema aja jooksul võib abi olla ühel või teisel katuseharjal tehtud uinakust (mitte pikemast kui 20 minutit), ei asenda see korralikku kaheksatunnist ööund. Samuti on jõuluvanal kohustusi kõige väärtuslikumate töötajate — saani vedavate põhjapõtrade ja päkapikkudest assistentide — ees. Minu nõu oleks neid juurde värvata ja korraldada töö vahetustes, nii et ükski päkapikk ei peaks töötama järjest kauem kui kümme tundi ning saaks vahepeal puhata ja magada. Muidugi saan ma aru, et näiteks Rudolph on asendamatu!

Milliseid stimulante peaks jõuluvana pruukima, et end ärkvel hoida ja ree ohjes mitte tukkuma jääda? Kas ergutite kasutamisega kaasneb täiendavaid riske tervisele?

Suur tass kangemat sorti kohvi võib pakkuda kiiret, lühiajalist lahendust. Reeglina avaldub mõju umbes 20 minuti jooksul pärast joomist, nii et enne taasstartimist oleks mõistlik teha väike uinak. Ärge aga lootke, et seda õnnestub mitu korda korrata. Ajapikku kohvi mõju kahaneb ning ilmneda võivad hoopis ebameeldivad kõrvalnähud nagu südamepekslemine ja kõrge vererõhk.

Kuidas on lood põhjapõtradega? Kas loomariigist on teada andmeid, mis annaksid mõista, et öö läbi lendamine ka nende tervist rikub?

Absoluutselt kõik elusolendid magavad, ning teevad seda põhjusega. Une kestus ja rütm varieeruvad aga liigiti väga suurel määral. Üldiselt on ärkvelolek loomade jaoks ellujäämisfunktsioon eesmärgiga leida toitu ja hoida eemal kiskjaid. Põdrad tukuvad enamasti päeval, olles öösel üsna elavad. Kui Rudolph ja sõbrad on enne korralikult välja puhata saanud, peaksid nad olema valmis pikaks öiseks ümbermaailmareisiks.

Mitmel pool on komme jätta jõuluvanale pruukostiks lihapirukaid ja napsi. Kas kumbki neist suupoolistest võib jõuluvana unisust süvendada?

Pärast unetut ööd on jõuluvanal kahtlemata hundiisu, kuna unepuudus tekitab näljatunnet, nii et kehakinnitus kulub talle ära ja aitab reel püsida. Kuna unevaegus soodustab ka ülekaalulisust, pole midagi üllatavat taadi vatsa gabariitides. Napsi aga jõuluvanale jätta ei maksa! Unisus ja väsimus kisuvad ta tähelepanu niikuinii allapoole alkoholiga liialdanu taset, nii et reispass suurendaks vaid taadi avariiohtlikkust.

Ning kuidas oleks jõuluvanal kõige parem kibedast töö-ööst taastuda? Kas jõulupäeval ja teisel jõulupühal põõnamisest piisab?

Pole kahtlustki, et jõuluvana vaevab pärast pikka reisi ränk ajavahe-sündroom! Selleks, et kingitusi kogu maailmas täpselt südaööl kohale toimetada, peab ta 24 tunni jooksul reisima meridiaanide vahel ning taluma ajavööndite äkilist muutumist ilma, et ta bioloogilisel kellal jääks aega sellega kohaneda. Magamajäämise tõenäosust suurendab asjaolu, et taat reisib suurema osa ajast pimedas. Unevõla tasamagamisega taastutakse lühiajalisest väsimusest ja kurnatusest, ent unevaeguse pikaajaliste tagajärgede vastu pole sellest abi. Kui jõuluvana teeks sama tööd aastaringselt, ähvardaks teda kindlasti enneaegse surma oht. Kuid, lapsed, ärge muretsege: jõuluvana pingutab aastas vaid korra meie kõigi nimel ning kui ta minu nõuandeid kuulda võtab, püsib veel kaua värske ja energilisena!


Täiendav teave: intervjuus esitatud informatsioon toetub teaduslikele tõenditele. Täieliku ülevaate liiga napi ja kehva une mõjudest inimese tervisele annab F. P. Cappucino ja M. A. Milleri hiljuti avaldatud raamat “Sleep, Health and Society” (Oxford University Press 2010).

Jälgi Forte teadusuudiseid ka Twitteris!