Loomariigist leiame hulgaliselt näiteid sellest, kuidas isasloomad sooritavad pulmatantsu ja sel moel head tervist ja oskuseid demonstreerides emasloomi ligi meelitavad. Ka inimeste jaoks on tantsimine suuresti seksuaalne tegevus ning teadlased võtsid eesmärgiks kodeerida sellega kaasnevad liigutused, mida naised meeste juures näha soovivad, vahendab LiveScience.

Inglismaa Northumbria ülikooli psühholoogid filmisid 19 katsealust vanuses 18-35 eluaastat tosinast kaamerast koosneva süsteemi abil, samal ajal kui mehed tantsisid tümpsuva Saksa klubimuusikapala järgi. Keegi neist polnud professionaalne tantsulõvi.

Meeste kehadele oli paigutatud ka 38 väikest reflektorit, mida kaamerasüsteem pidevalt seiras, tabamaks tantsijate liigutusi kolmes mõõtmes — tegu oli sama tehnikaga, mida kasutati Guglungi tegelaskuju loomisel “Sõrmuste isanda” sarja filmides. Need liigutused vastendati näotutele, valget värvi, sooneutraalsetele kehastustele ehk avataaradele.

Nii said teadlaste värvatud 35 heteroseksuaalset naisterahvast panna igast tantsijast koostatud 15 sekundit kestvatele lõikudele hindeid ilma, et meeste individuaalne füüsiline veetlevus neis eelarvamusi tekitanuks. Iga tantsijat hinnati astmikul ühest seitsmeni, äärmiselt halvast äärmiselt heani. Mehi, kelle tants hõlmas suurema ulatusega ja varieeruvamaid kaela ja torso liigutusi, hindasid daamid atraktiivsemaks.

“See on esimene uurimus, mis objektiivselt näitab, mis on see, mis eristab head tantsijat halvast,” selgitab Northumbria ülikooli psühholoog Nick Neave. “Meestele kogu maailmast pakub huvi, milliste liigutustega naisi võluda.”

Pentsikuvõitu on aga tähelepanek, et ka parema jala põlve kiirem väänamine ja keerutamine paistis naiste pilku püüdvat. Üks võimalik selgitus on Neavesi hinnangul asjaolu, et teadlaste tähelepanekute kohaselt on 80 protsenti inimestest paremajalalised, mistõttu enamik inimesi paigutab suurema osa oma keharaskusest vasemale jalale ning saab seda jalga ankrupunktina rakendades parema jalaga põnevamaid nippe esitada. “Too avastus on tõesti mõnevõrra kummaline, mistõttu peame uuringuid jätkama, et näha, kas see omadus kordub,” ütleb ta.

“Me teame nüüd, milliseid kehapiirkondi naised meesterahva tantsuoskuse veetlevusele hinnangut andes jälgivad. Kui mees teab, millised on võtmetähtsad liigutused, saab ta võtta mõned tantsutunnid ja parendada oma šansse naispartnerite leidmiseks oma tantsustiili abil.”

Ajakirja Biology Letters veebiversioonis pakuvad uurijad välja, et need tantsusammud võivad anda märku meesterahva heast tervisest, tarmukusest ja ihurammust, mida meestel võib olla keeruline võltsida. Neave’i kinnitusel on nende valduses juba esialgsed andmed, mis näitavad, et paremate tantsijate tervis on parem ja ka nende välimus atraktiivsem. Vastavaid ideid analüüsitakse praegu käimasolevate teadusuuringute raames.

“Kõige raskem osa on meessoost katsealuste leidmine,” osutab Neaves. “Mehed tõrguvad tantsuteemalistes teadusuuringutes osalemast.”