965 algselt ilma aidsi-nakkuseta Uganda meest hõlmanud uurimus näitas, et suure eesnahaga meeste nakatumise tõenäosus on tõesti suurem, vahendab Reuters.

Nakatumise määr on korrelatsioonis eesnaha mõõtmetega, leidsid Johns Hopkinsi ülikooli Ugandas tegutseva Rakai tervishoiuteaduste programmi doktor Godfrey Kigozi ja tema kolleegid.

“HIV-nakkuse saanud meeste eesnaha pindala oli märkimisväärselt suurem,” kirjutavad nad ajakirjas AIDS avaldatud uuringus.

Paljud uuringud on näidanud, et ümberlõikamine — eesnaha eemaldamine — võib kaitsta mees-, aga mitte naissoost sekspartnereid HIV eest. Ümberlõigatus ei välista nakkust täielikult, kuid kahandab selle saamise riski.

Uurijad usuvad, et eesnahal on palju immuunrakke, nn dendriitseid rakke, mis võivad viiruse jaoks kujutada sissepääsuks organismi.

Kigozi töörühm uuris mehi, kes Ugandas ühe teise uurimuse raames ümberlõikamisprotseduuri lasksid sooritada. “Eesnaha pindala mõõdeti operatsioonijärgselt standardsete protseduuride abil,” kirjutavad teadlased.