Miks ketšup purtsatab? Teadlased avastasid vedelike ebatavalise käitumise põhjused
Normaalsete nn njuutonlike vedelike, näiteks vee viskoossus püsib muutumatuna sõltumata vedelikule rakendatavast nihkepingest ehk lõikepinna sihis mõjuvast pingekomponendist. Mittenjuutonlikud vedelikud muutuvad aga nihkepinge mõjul vedelamaks või paksemaks, vahendab Novaator.
Näiteks plastmassist ketšupipudeli põhjas olev ketšup on kuni pudeli pigistamiseni peaaegu tahke, kuid pudelit pigistades purskub see pudelist purskena välja. Seda nimetatakse pseudoplastiliseks voolamiseks. Samas muutub näiteks vee ja maisitärklise segu nihkepinge rakendamisel vedelikulaadsest olekust peaaegu tahkeks ehk käitub plastiliselt.
Ühe teooria järgi põhjustab mittenjuutonlikku käitumist see, et mõnikord liiguvad vedeliku osakesed paralleelsete kihtidena (nagu autod erinevatel sõiduradadel).
Pikemalt loe edasi SIIT.
Jälgi Forte uudiseid ka Twitteris!