Endine investeerimispanga Goldman Sachsi strateeg ning Oxfordi ja Harvardi ülikoolide juures tegutsenud majandusteadlane kujutab abitööstuse jaoks üha suuremat peavalu. Maailmamajanduse kriisiolukorras on doonormaade ustele hakanud koputama ka seni suhtelistelt hästi hakkama saanud Aafrika riigid ja selliste abivaenulike mõtete avaldamine ei meeldi paljudele, vahendab Finacial Times.

Dambisa Moyo ideedele oleks vesi juba ammu peale tõmmatud, kui tegu poleks Zambia päritolu mustanahalise daamiga.

Moyo raamat annab Aafrika probleemidest otsekohese ja kriitikute sõnul liigagi lihtsustatud ülevaate. Piiramatu mahuga abiprogrammid on tema sõnul teinud Aafrikast sõltlase ning toonud kaasa ohjeldamatu korruptsiooni, saamatu valitsemise ja vaesuse. Lääne arenguabiprogrammide ametnikud on huvitatud senise olukorra püsimisest, sest kui abi saavatel maadel hakkaks hästi minema, siis jääksid nad tööst ilma.

Mustanahaline majandusteadlane, kelle ajakiri Time nimetas sel kuul saja maailma mõjukaima inimese hulka, pakub lahendusena välja, et viie aasta jooksul tuleks abiprogrammid lõpetada ja julgustada vaeseid maid lähenema rahvusvahelistele finantsturgudele. Musta mandrit aitaksid jalule ka välisinvesteeringud ning õiglasem kaubandus ja mikro-finantseerimine.

Kriitikud heidavad ette, et Moyo ei suuda teaduslikult tõestada seost aastakümnete jooksul Aafrika majandusse kallatud sadade miljardite dollarite ja sealsete majanduste nõtruse vahel. Samuti ignoreeritakse raamatus positiivseid näiteid, kus abist on tolku olnud. Samuti on olematu krediidireitinguga vaeste maade jaoks laenu saamine rahvusvaheliselt finantsturult väga problemaatiline, sest see oleks liiga kallis. Mõned kriitikud väidavad isegi, et tema ideede rakendamine tooks kaasa miljonite inimeste surma.

Raamat „Surnud abi" on abitööstuse jaoks ainult üks osa probleemist. Dambisa Moyo levitab oma ideid Facebookis, Twitteris, lugematutes blogides ja on andnud intervjuusid kõigile suurematele läänemaailma meediaorganisatsioonidele.

Loomulikult pole suur osa aafriklasi Moyo öelduga rahul, kuid noorem põlvkond leiab tema argumentidest värskendavaid tuuli debatis, kus aastakümneid on domineerinud läänemaailma poliitikud ja vananevad rokistaarid.