Esimene katseklaasilaps Louise Brown sündis 25. juulil 1978 ja sestpeale on terves maailmas kunstlikult viljastatuna ilmale tulnud üle miljoni inimese.

Ida-Inglismaalt Bourn Halli kliinikumi õuelt lasti taevasse tuhat õhupalli ning katseklaasilapsed ja nende vanemad laulsid “Õnne sünnipäevaks”. Katseklaasiviljastamise pioneer professor Bob Edwards ütles, et tegu on eduka töö aastapäevaga.

“Meil olid kontseptsioonid, mis meie arust pidanuks töötama ja nad töötasidki,” lausus ta pressikonverentsil seistes kõrvu Browni ja esimese katseklaasipoisi Alastair MacDonaldiga.

Bristolis elav Brown, kes on tänaseks kihlatud ja kavatseb peatselt abielluda, rõõmustas vanade tuttavatega kohtumise üle. Ta on ka ise valmis laste saamiseks katseklaasitehnikat kasutama.

Edwards ja tema 1988. aastal surnud kolleeg Patrick Steptoe töötasid katseklaasiviljastamise tehnika välja Bourn Hallis ja viimistlesid seda sealsamas. Algusaegadel kritiseeriti neid karmilt ja heideti ette soovi etendada jumala osa.

Tänaseks on kunstliku viljastamisega võimalik aidata umbes 75 protsenti paaridest, kes viljakusprobleemide tõttu muidu lapsi ei saaks.