Planeet tiirleb ümber kääbustähe nimega Gliese 581 ning selle mass paistab olevat Maa omast umbes kolm korda suurem, teatavad California Santa Cruzi ülikooli ja Washingtoni Carnegie’ instituudi ühistöörühma teadlased, vahendab Reuters.

Töörühm leidis planeedi Hawaiil asuva ning nüüdseks juba 11 aastat Gliese 581 seiranud ja selle ümbert teisigi oletatavaid planeete avastanud Kecki teleskoobiga sooritatud kaudsete mõõtmiste abil,

„Olime leidnud planeete kummaltki poolt elukõlbulikku tsooni — ühe liiga kuuma ja ühe liiga külma — ning nüüd avastasime ühe vahepealt, kus on täpselt õiged tingimused,” selgitab Santa Cruzi ülikooli esindaja Steven Vogt. „Tõik, et meil õnnestus too planeet leida nii kiiresti ja nii lähedalt, ütleb meile, et sellised planeedid peavad olema väga tavalised.”

Ajakirjas Astrophysical Journal avaldatud teadustöö kohaselt asub planeet ametliku nimega Gliese 581g Maast vaid 20 valgusaasta kaugusel Kaalude tähtkujus. Vogt andis planeedile mitteametliku nime  — Zarmina — oma naise järgi.

Planeetide avastamiseks rakendavad uurijad radiaalkiiruse mõõtmise kaudmeetodit. Ümber tähe orbiidil tiirlev planeet paneb tähe õige veidi loperdama, ning seda on võimalik mõõta.

„Päikesesüsteemi-väliseid nn eksoplaneete on nüüdseks leitud üle 500,” kirjutab Vogti juhitud töörühm uurimuses. „Kui meie naabruskonnas asuvate lähitähtede alusel saab teha üldistusi kogu galaktika kohta, võib Linnutee potentsiaalselt asustuskõlbulikest planeetidest kubiseda.”

Äsja avastatud ühe kuuest jaheda tähe ümber tiirlevast planeedist mass on Maa omast kolm kuni neli korda suurem; arvutuste kohaselt teeb see tiiru ematähe ümber 37 päevaga.

„Meie avastus pakub väga veenvat kinnitust potentsiaalselt elukõlbuliku planeedi olemasolust,” ütleb Voht.

Uurijate hinnangul kõiguvad keskmised temperatuurid planeedil vahemikus -31 °C kuni +12 °C. Planeet on sarnaselt Merkuurile ühe küljega oma päikese poole „lukustatud”, mistõttu on selle üks pool äärmiselt kuum ja teine igikülm; elukõlbulik ala jääb piirkonda, mis Maa-sarnasel pöörleval planeedil paikneks täpselt koidu ja loojangu piiril.

Kui planeet peaks olema kivise koostisega nagu Maa, võib selle gravitatsioon olla Maa omale sarnane ning selle pinnal võib leiduda vedelat vett, kinnitasid teadlased, ehkki vett pole Gliese 581g-l veel tuvastanud.


Jälgi Forte teadusuudiseid ka Twitteris!