Aine loodi New Yorgi osariigis Uptonis raskete ioonide relativistlikus kollaideris. Osakestepõrguti peksab kokku kullaioone, murdes selle käigus aatomid ja nende osised, prootonid ja neutronid, veelgi väiksemateks osakesteks, mida nimetatakse kvarkideks ja gluuoniteks, vahendab NewScientist. Kuula helilõiku

Katses tekitatud tulekera, nn kvargi-gluuonisupp on triljoneid kraade kuum ja matkib tingimusi, mis valitsesid, kui universum oli alles ühe sekundimiljondiku vanune. Sedamööda, kuidas “väikeses paugus” loodud tulepall jahtub, moodustuvad üksikutest kvarkidest ja gluuonitest jälle suuremad osakesed.

New Yorgis Brooklynis tegutseva Pratti instituudi füüsik Ágnes Mócsy on koos kolleegidega välja arvutanud, kuidas see kvarkidest ja gluuonidest koosnev tulekera kõlaks selle sees paikneva vaatleja jaoks.

Umbes kolme miljoni osakestepõrgatuse käigus tehtud mõõtmisi analüüsinud, määras töörühm tulekerade üldise mügaruse — selle, kui lähedal nende osakesed üksteisele paiknesid.

Tiheduse kõikumised vastavad helilainetele. Et näha, kuidas heli muutub, uurisid teadlased, kuidas osakeste paiknemine ajas areneb. Seejärel pidid nad heli lainepikkused inimkõrvale kuuldavaks tegemiseks umbes kümne triljoni triljoniga läbi korrutama.

Nii loodud heliribal on kuulda, kuidas madalamad toonid muutuvad üha valdavamaks sedamööda, kuidas tulekera paisub ja heli liikumiskiirus sellest tuleneva tiheduselanguse tõttu muutub.

Umbes heliriba poole peal tähistab tooni põgus kerkimine punkti, kus kvargid ja gluuonid uuesti prootoniteks ja piioniteks ühinevad. Pikemat videot koos uurijate kommentaaridega saab vaadata SIIN.