Ajakirjas Proceedings of the National Academy of Sciences ilmunud uuringu tulemused hämmastasid ka teadlasi, sest künnivares üldiselt looduses tööriistu kasutama ei kipu. Sellele vaatamata ei jää nad nutikuselt oluliselt alla šimpansidele ja heade tööriistade kasutajatena tuntud Uus-Kaledoonia varestele (Corvus moneduloides).

Teadlased andsid neljale künnivaresele lahendamiseks mitmesuguseid ülesandeid. (Vaata videot siit!) Näiteks pidid nad kätte saama ussikese, mis oli pandud vertikaalse toru põhja. Toru allosas oli luuk, mida sai avada ainult toru seest. Linnul olid puuris ka erineva suurusega kivikesed ning varesed said kohe aru, et kivi tuleb torusse kukutada, et luuk lahti saada, vahendab Novaator BBC uudist.

Vares valis välja kõige suurema kivi, sest see avab luugi kõige tõenäolisemalt. Kui aga toru läbimõõt oli suuremate kivide jaoks liiga väike, ei hakanud ta suuremaid kive proovimagi, vaid võttis kohe sobiva suurusega relva.

Samuti on varestel võime kasutada tööriistu õiges järgnevuses, et probleemile lahendus leida. Üks lahendamist vajav ülesanne oli kahe toruga, millest suurema põhjas oli väike kivi ning väiksema põhjas uss. Varesel oli aga kasutada vaid suur kivi, mis väiksesse torusse ei mahtunud. Vares taipas, et ta peab suure kivi kukutama suurde torusse, et saada kätte väike kivi, mis väiksesse torusse mahub.

Veelgi üllatavam on aga künnivarese oskus tööriistu valmistada. Kui varesel oli toru põhjas väike sangaga ämbrike toiduga ning kasutada vaid sirge traaditükk, võttis vares traadi ja painutas selle otsa konksukujuliseks. Seejärel langetas ta konksu torusse ning tõstis ämbri välja.

Sellist leidlikkust on siiani suutnud demonstreerida vaid Uus-Kaledoonia vares Betty, kuid nüüd selgus, et neljast künnivaresest kolm said asjast kohe aru ning lahendasid ülesande esimesel katsel.

„See oli suur üllatus, et künnivaresed on nii osavad. Me teadsime Uus-Kaledoonia vareste tööriistade kasutamise oskust, kuid künnivaresed looduses tööriistu ei kasuta," ütleb uuringu juht Christopher Bird Cambridge'i ülikoolist.

Vareslaste sugukonna (Corvidae) liikmed on üldiselt tuntud intelligentsete lindudena. Sedavõrd oskuslik tööriistade kasutamise oskus on aga väga üllatav, sest künnivarestel pole neid oskusi üldiselt vaja. Neil on süüa piisavalt - inimestest maha jäänud toidujäätmed, seemned, ussikesed ja muu selline. Seetõttu usuvad teadlased, et kõigi vareslaste esivanem pidi neid oskusi vajama ning on oma intelligentsi ja kaasasündinud võime materjalide füüsilisi omadusi ära kasutada oma järeltulijatele pärandanud.

Teadlased usuvad, et samasugune võime tööriistu kasutada võib olla ka teistel vareslaste sugukonda kuuluvatel liikidel.