Ülemaailmse Tervishoiuorganisatsiooni (WHO) ja Londoni hügieeni- ja troopilise meditsiini kooli teadlaste uurimuse järgi on kõige raskemas olukorras arengumaade lapsed.

“Meie hinnangul võib kliima muutumine põhjustada regioonis 160.000 surma aastas,” ütles professor Andrew Haines Londoni hügieeni- ja troopilise meditsiini koolist Moskvas toimuval kliimamuutuste konverentsil.

“Kliimamuutustest põhjustatud haiguste koorem võib aastaks 2020 kahekordistuda,” lisas ta. Selline arv on tõenäoline isegi siis, kui tervishoius tehakse edusamme.

Enamus sellistest surmajuhtudest on Aafrika, Ladina-Ameerika ja Kagu-Aasia arenguriikides, kus alatoitumus, kõhulahtisus ja malaaria levivad kõrgemate temperatuuride, üleujutuste ja põua tagajärjel.

“Need haigused mõjutavad peamiselt nooremaid vanuserühmi, mistõttu kliimamuutustest põhjustatud haiguste koormat kannavad kõige enam arengumaade lapsed,” ütles Haines.

Soojemad talved aga võivad tähendada, et inimeste keskmine eluiga võib Euroopas ja Põhja-Ameerikas tõusta hoolimata selle suve kuumalainete riskist. Ainuüksi Prantsusmaal suri kuuma tõttu umbes 15.000 inimest.

Haines ütles, et isegi väikesed muutused õhutemperatuuris võivad muuhulgas suurendada malaariat levitavate moskiitode levikupiirkonda. Üleujutused võivad omakorda tuua kaasa veevarude saastumise.