Teadusuuring paljastas, et lapsed, kes imevad pärast kolmandat eluaastat veel sõrmi, pudelit või lutti, kannatavad kolm korda tõenäolisemalt kõneprobleemide käes, vahendab Daily Telegraph.

Teadlaste töörühm avastas ka, et lastel, keda toideti rinnaga vähemalt üheksanda elukuuni — ja kes seetõttu ei saanud toitu pudelist —, oli kõnehäirete tekkimise risk väiksem.

Ajakirjas Biomedcentral Pediatrics avaldatud uurimuse raames paluti lapsevanematel täita küsimustikud oma laste kohta, kelle kõnet seejärel hinnati ja suuõõsi uuriti.

128 kolme- kuni viieaastase Patagoonia koolieeliku käitumist uurinud projekti juhatas Washingtoni ülikooli teadur Clarita Barbosa.

„Käesolevad tulemused annavad mõista, et täiendav imemine väljaspool rinnaga toitmist võib väikelaste kõnearengule mõjuda pärssivalt,” ütles ta, nentides samas, et tarvis oleks täiendavat uuringut suurema valimiga.

„Ehkki uuringu tulemused pakuvad lisatõendeid rinnalaste kauaaegsema rinnaga toitmise kasulikkusest, tuleks neid siiski tõlgendada ettevaatusega, kuna andmed toetuvad vaatlustele,” selgitab Barbosa.

Luti kasutamise teemaline vaidlus on lapsevanematele juba pikka aega peavalu valmistanud. Paljud imikud, eriti sellised, keda vaevavad koolikud (gaasivalud), leiavad luti kasutamisest suurt lohutust.Samuti on täheldatud, et loode imeb pöialt juba üsas.

Hambaravispetsialistid on aga hoiatanud, et luti või pöidla pikaajaline imemine võib hambumust rikkuda; teised eksperdid on avaldanud arvamust, et luti kasutamine ärkvelolekutundidel välistab lapse pere igapäevastest vestlustest.