New-Jerseys asuv uurimisinstituut väidab, et Karitiana, Suru ning teistegi Lõuna- ja Kesk-Ameerika põlisrahvaste elusaid rakke kasutatakse vaid uurimisotstarbel, vahendab Roheline Värav Tierramericat.

Tegu pole esimese korraga, kui Brasiilia sellise äriga vastakuti seisab. Üheksakümnendatel üritas sama instituut samasugust äri.

Brasiilia põlisrahvaste riikliku sihtasutuse FUNAI president Mercio Pereira ähvardab nüüd tühistada kõik põlisrahvaste biomeditsiinilisteks uuringuteks antud load.

Coriell on alates aastast 1964 müünud 55 riigi teadlastele 120 000 rakku ja ligi 100 000 DNA näidist. Geneetilise materjali müük uurimisotstarbeks on USA-s seadustega täiesti lubatud. Coriellil on maailma suurim inimrakukultuuride kogu, kus on ligi miljon elusrakku.

Kahtlustatakse, et Coriell ei teavitanud Brasiilia põlisrahvaid ega ka valitsust piisavalt, miks vere- ja rakuproove võetakse ja milleks neid kasutatakse.

FUNAI on juba üle kümne aasta teadnud, et kahe põlisrahva vererakud jõuavad väljamaiste firmade ja asutuste katseklaasidesse. 2002. aastal süüdistati Brasiilia arsti, FUNAI presidendi nimekaimu Hilton Pereira da Silvat Karitiana põlisrahva vereproovide kogumises ilma vastava loata. Süüdistuse kohaselt toimus asi 1996. aastal.

Arst Pereira ise põhjendab vereproovide võtmist dokumentaalfilmi tegemisega ja vajadusega põlisrahvail esinevaid haigusi diagnoosida. Kohtuasi venib, ka seetõttu, et USA-s elavat Pereirat on pea võimatu kohtuistungile saada.

Pole teada, kas Coriell geenidega just Pereira abil hangeldab.