Sellisele järeldusele jõuti pärast vraki uurimist robotitega, edastab BBC.

Titanicu vraki 1985. aastal avastanud teadlane Robert Ballard ütles, et vraki külastamine hakkab juba oma mõju avaldama. “Siia tulevad allveelaevad päästetöödeks, filmimiseks ja turismi eesmärgil. Nad kõik maabuvad Titanicu tekil, ja see teeb vrakile kahju,” tähendas ta.

Ekspeditsioon “Naasmine Titanicule”, mille kaassponsor on USA ookeani- ja atmosfääriuuringute valitsus, kujunes raskeks. Seda raskendas halb ilm, tehnilised probleemid ja probleemid mehitamata kaugjuhitavate sõidukitega. Ekspeditsioon viibis vrakil 27. maist 12. juunini.

Ekspeditsiooni eesmärk oli koostada alusest fotomosaiik ning võrrelda seda Ballardi poolt ligi 20 aastat tagasi tehtud fotodega. “Väga vähe on toimunud loodulikest põhjustest tingituna,” ütles Ballard. Rohkem kahju teevad igasugused huvilised.

Titanicu kaitsjad saavutasid hiljuti olulise läbimurde, kui USA suursaadik Londonis allkirjastas rahvusvahelise lepingu spetsiaalse agentuuri loomiseks õnnetuskoha kaitsmise eesmärgil. Direktiiviga saab Titanicust seal hukkunute mälestuskoht.

Titanic uppus 14. aprillil 1912. aastal pärast kokkupõrget jäämäega. Õnnetuses hukkus üle 1500 inimese, üle 700 pääses.