Juba emaüsas viibimise ajal võivad hormoonid kujundada inimese ajus suhtumist uutesse tehnoloogiatesse, väidavad Bathi ülikooli uurijad. Teadlaste kinnitusel mõjutab sünnieelne kokkupuude testosterooniga inimese aju arengut, muutes tehnoloogia mõistmise hilisemas elus kas raskemaks või hõlpsamaks, vahendab The Daily Telegraph.

“On ülimalt põnev, et testosterooniga sünnieelse kokkupuutumise suhtarv mõjutab seda, milliseid hindeid me 20 aastat hiljem ülikoolis pälvime. Oleme oma uurimuse raames kohanud paljusid tehnofoobe, ning töö tulemused võimaldavad meil aidata neil paremini arvutitega seonduvatest ärevushäiretest üle saada,” ütkeb uurimust juhtinud Mark Brosnan.

Teadlased avastasid, et testosterooniga sünnieelse kokkupuutumise määrad olid informaatikatudengitel suuremad.

Kokkupuutumise määrasid mõõdeti tudengite sõrmusesõrme ja nimetissõrme pikkuste vahe abil — mida suurem on inimese sõrmepikkuste erinevus, seda põhjalikum on olnud tema kokkupuude testosterooniga enne sündimist.

Uurimuse raames võrreldi 150 informaatikatudengi sõrmepikkuseid ning kõigil juhtudel leiti selgeid seoseid hinnete ning nimetis- ja sõrmusesõrme pikkuste erinevuste vahel.

Töörühm analüüsis lisaks veel 119 tudengit muudelt erialadelt kui arvutiõpe ja leidis, et nimetissõrmega võrreldes lühem sõrmusesõrm seondus suurema ärevusega tehnoloogia kasutamise suhtes.

Uurijad annavad mõista, et väiksem sünnieelne kokkupuude testosterooniga seondub suurema ärevustundlikkusega.

“Ärevuse suhtes ülitundlikud inimesed, kellel võib olla ka tehnofoobia, peavad end sageli rumalateks ja saamatuteks, ent kõigil meist on eri tugevused ja puudused," lisab Brosnan.

"Meie töö näitab, et need inimesed ei ole saamatud. Teadmine seosest sünnieelse testosterooninappuse ja ärevustundlikkuse vahel võib osutuda kasulikuks teabe teistsuguse esitamise viisi väljatöötamisel eesmärgiga aidata ärevatel inimestel uusi tehnoloogiaid hõlpsamini omaks võtta.”

Uurimus ilmub akadeemilise ajakirja Personality And Individual Differences järgmises numbris.

Jälgi Forte teadusuudiseid ka Twitteris!