Spetsialistid usuvad, et põhjuseks võivad olla kartulis sisalduvad süsivesikud, aga ka lihtsalt asjaolu, et õlis küpsetatud kartuliliistakute maitse ja lõhn seostuvad elu õnnelike hetkedega nagu lapsepõlves veedetud suvepuhkus rannakuurordis, vahendab The Daily Telegraph.

Suurbritannia Kartulikogu (ingl Potato Council) tellitud ja Birminghamis tegutseva Astoni ülikooli läbi viidud uurimuse raames paluti 60 mehel ja naisel vaadata viie minuti pikkust filmilõiku, kus kujutati üksikasjalikult Hiroshimale Teise maailmasõja lõpus visatud tuumapommi tekitatud ränki kahjustusi.

Seejärel anti pooltele neist ajakiri, millega peletada mõtteid nähtust eemale, teisele poolele anti aga taldrikutäis friikartuleid. Samuti paluti neil enne ja pärast filmi vaatamist ning pärast kartulite söömist või lugemist täita ankeet.

 “Psühholoogilised andmed näitasid, et need katsealused, keda film masendas, tundsid end pärast friikartulite söömist paremini: nad rahunesid juba 20 minutiga,” ütleb Astoni ülikooli doktor Mike Green.
 
“Taolist efekti võib selgitada toitainete bioloogiliste mõjudega ajukeemiale, aga ka lihtsalt meeldiva tundega, mille vallandab krõbekartulite spetsiifiline maitse.”