Uus seadeldis on võimaldanud inimestel mõttejõul kuvaril kursorit liigutada ning kujutisi eredamaks või tumedamaks keerata, vahendab The Daily Telegraph.

Nendest juhenditest piisab lihtsama arvutimängu mängimiseks ning kunagi võib sama tehnoloogia võimaldada ajukahjustusega inimestele suhtlust välismaailmaga.

California ülikooli ning California tehnoloogiainstituudi töörühm värbas 12 epileptikut, kellele olid nende haiguse tõttu ajju paigutatud närvide tööd seiravad andurid.

Seejärel õpetati katsealused tahtega kontrollima üksikuid närvilõpmeid ehk neuroneid ajus, nii et nood suutsid neid mõttejõul aktiveerida või välja lülitada.

Taolisi andurite abil kinnipüütud „mõtteid” sai seejärel teisendada käskudeks arvutikuvaril.

California tehnoloogiainstituudi professori Christof Kochi kinnitusel näitas uurimus, et inimesed oskavad vajadusel kiiresti, teadlikult ja vabatahtlikult kontrollida sügaval nende peade sisemuses paiknevaid neuroneid.

Teadlaste töörühm keskendus keskmisele oimusagarale  — mälu ja tunnete jaoks olulisele piirkonnale aju vasemas poolkeras.

Enne ajutegevuse salvestamist uuriti katsealuste huvialasid ning koostati nende põhjal 100-kujutiselised pildivalikud.

Siis selgitati välja, millised neli pilti annavad ajus kõige tugevama korrelatsioonireaktsiooni. Neid sai seejärel pruukida kursori liikumise juhtimiseks või eri piltide ereduse reguleerimiseks.

Samuti paluti katsealustel ühe pildi vaatamise ajal mõelda teisele pildile, et näha, kuidas mõtted ajus võistlevad. Selgus, et inimesed suudavad oma alateadlikke mõtteid tahtlikult kontrollida.

„Patsientide jaoks oli see ülesanne ilmselgelt kõige lõbusam, kuna neile hakkas tunduma, et nad suudavad keskkonnas toimuvat ainuüksi mõttejõul juhtida,” kommenteerib uurimuses osalenud doktorant Moran Cerf. „Nad olid innukad uusi asju proovima ning kompima „mõtete” piire, mis ometi võimaldasid neil keskkonnas objekte aktiveerida.”

Uurimus avaldati ajakirjas Nature.

Jälgi Forte teadusuudiseid ka Twitteris!