Geoloogid Scott Bogue ja Jonathan Glen väidavad vulkaaniliste kivimite analüüsi põhjal, et poolustevahetus võib võtta vaid mõne aasta, mitte tuhandeid, vahendavad
.

Maakera magnetpoolused vahetavad iga paarisaja tuhande aasta tagant asukohta, nii et senine magnetiline lõunapoolus siirdub geograafilise põhjapooluse lähistele ja vastupidi. Maakera siseehituse praeguste mudelite põhjal arvatakse, et tavaliselt võtab see üleminek aega neli-viis tuhat aastat.

Kristallide analüüs näitab, et umbes 15 miljonit aastat tagasi toimunud vulkaanipursete seeria ajal on magnetvälja suund nihkunud isegi enam kui 50 kraadi aastas — see võib tähendada, et magnetpoolused vahetasid asupaiku ainult nelja aastaga. Teisalt võis poolustevahetus lihtsalt mõneks ajaks kiiresti hoogustuda, kuid üldkokkuvõttes siiski aeglasemaks jääda.

Viimati vahetasid magnetpoolused kohti umbes 780 000 aastat tagasi, seega oleks uus vahetus pidanud juba ammu toimuma. Viimastel aastakümnetel on märgatud Maa magnetvälja nõrgenemist, mis võib olla märk, et vahetus on tulemas.