Tavaliselt hakkab meie aju liiga mitut asja samaaegselt teha üritades tõrkuma. Nüüd on uurijad näidanud, et aju saab kahe ülesandega samaaegselt hästi hakkama, sest suunab need töötlemisele eesaju eri piirkondadesse. Kui lisada aga veel ka kolmas ülesanne, tabab aju ülekoormus, vahendab The Daily Telegraph.

Pariisi Ecole Normale Superieure’i doktori Etienne Koechlini juhtimisel läbi viidud uurimus näitas, et katsealused, kes pidid korraga rohkem kui kaht ülesannet lahendama, said sellega palju halvemini hakkama. 32 mees- ja naissoost katsealuse ajutegevuse muudatuste seiramiseks kasutati spetsiaalset magnetvõnkelist ajutomograafi.

Tomograaf keskendati parem- ja vasakpoolsele frontaalsagarale, piirkondadele, mis tegelevad keeruliste vaimsete funktsioonidega.

Kui katsealused üritasid samaaegselt kaht ülesannet täita, jagasid sagarad toimingud omavahel. Vasema sagara signaalid vastasid ühele ülesandele, parema sagara tegevus teisele. Kui katsealuste rühm seati aga silmitsi kolme samaaegse ülesandega, jäid nad jänni, nähtub ajakirjas Science avaldatud uurimuse tulemustest.

„Kaks frontaalsagarat, mis ühiselt sama eesmärki teenivad, jagavad kahe eraldise eesmärgi saavutamise nimel töötades ülesanded omavahel,” osutavad uurimuse autorid.

“Meie tulemused annavad mõista, et inimese frontaalsagarate funktsionaalsus piirdubki aga kahe samaaegse ülesande täpse lahendamisega. Taoline töötlusmahu piirang kehtestab tõsised kitsendused inimese kõrgemale mõttetegevusele ning võib heita valgust inimliku otsustus- ja arutlusvõime suure piiratuse põhjustele.”