Pärast pikaajalist kiiritamist samasuguste elektromagnetlainetega, mida rakendatakse ka taskutelefonides, said geneetiliselt Alzheimerisse haigestuma modifitseeritud laborihiired mälu- ja mõtlemisvõime-testides tervete liigikaaslastega võrreldes sama häid tulemusi, vahendab Reuters ajakirjas Journal of Alzheimer’s Disease ilmunud uuringut.

Sedavõrd üllatavad tulemused annavad lootust töötada välja ei kirurgilist ega medikamentoosset sekkumist nõudev meetod Alzheimeri tõve raviks, arvab uurimuse juhtiv autor Gary Arendash Lõuna-Florida ülikoolist.

Ta tunnistab, et oli eeldanud, et kokkupuude mobiiltelefonidega hoopis suurendab dementsusse haigestumise tõenäosust.

“Selgus aga, et asi on suisa vastupidi: kaitsev mõju avaldus hiirtel, kelle kiiritamist mobiilsidega alustati varajases täiskasvanueas. Kui mobiiltelefoniga mõjutamist alustati pärast seda, kui neil oli mälupuue juba välja kujunenud, pööras see haiguse kulgu,” räägib Arendash.

Töörühm kiiritas hiiri elektromagnetlainetega samas mahus, mida väljutab inimese pea vastu surutud mobiilsidevahend kahe tunni jooksul iga päev seitsme kuni üheksa kuu vältel.

Selle perioodi lõpus selgus, et kokkupuude mobiilsidelainetega tühistas beeta-amüloidi — Alzheimerile iseloomuliku valgu — ajusse kuhjumise mõju.

Alzheimeri-hiirte tervis paranes, nende ajupatoloogia taandus, rõhutab teadlane. “See (elektromagnetlaine laine) takistab tolle halva valgu kogunemist ajusse,” ütleb Arendash. “Need avastused on meie jaoks väga intrigeerivad, kuna rajavad aluse täiesti uuele neuroloogiavaldkonnale, milleks on elektromagnetväljade pikaajaline mõju mälule.”

Arendash modifitseerib eksperimenti koos oma töörühmaga, et saada kiiremaid tulemusi ning alustada inimkatseid.

Hoolimata kümnendeid kestnud teaduslikest uuringutest pole Alzheimeri tõve, vanadusnõtruse ehk dementsuse kõige levinuma vormi vastu seni tõhusat ravi leitud. Paljud meetodid ja ravimid, mis on hiirtel tehtud katsetel edukad olnud, on osutunud inimestele kasutuks.

Alzheimeriliit ennustab, et 2010. aastal kannatab Alzheimeri ja muude dementsuse vormide all maailmas 35 miljonit inimest.

Viimasel ajal on laekunud vastuolulisi teateid küsimuses, kas mobiiltelefonide elektromagnetlained võivad põhjustada ajuvähki.

Kaasautor Chuanhai Cao ütleb, et seekordne uurimus on järjekordseks kinnituseks pikaajalise mobiiltelefonikasutuse ohutusest ajule.

Organisatsioonid nagu Maailma tervishoiuorganisatsioon, Ameerika vähiliit ning mitme riigi terviseinstituudid on jõudnud järeldusele, et senised teaduslikud tõendid ei näita mobiiltelefonide kasutuse mitte mingisuguseid tervisele kahjulikke mõjusid.