Max Plancki instituudi ja Lõuna-Taani ülikooli teadlaste koostöös valminud uuring tuvastas, et 20. sajandil pikenes oodatav eluiga enamikus arenenud majandusega riikides umbes 30 aasta võrra, vahendab uudisteagentuur AFP.

Kui 1950. aastatel elas ainult 15-16% 80-aastatest naistest ja 12% 80-aastatest meestest 90. eluaastani, siis 2002. aastaks tõusis sama näitaja naistel 37%-ni ja meestel 25%-ni. Jaapanis, maailma kõige kõrgema keskmise elueaga riigis, elab oma 90. sünnipäevani üle 50% 80-aastastest naistest.

„Kui oodatav eluiga arenenud riikides jätkab kasvu nagu eelmisel kahel sajandil, siis tähistab enamik pärast 2000. aastat Prantsusmaal, Saksamaal, Itaalias, Ühendkuningriigis, USA-s, Kanadas, Jaapanis ja teistes kõrge oodatava elueaga riikides sündinud lapsi oma sajandat sünnipäeva," väidavad teadlased.

Uuring hoiatab, et pikem eluiga kujutab endast tõsist sotsiaalset, majanduslikku ja meditsiinilt väljakutset, sest vanurid moodustavad rahvastikust üha suurema osa.

Ühe lahendusena pakuvad autorid välja pensioniea tõstmise. Selle asemel et kõigepealt intensiivselt töötada ja seejärel pensionile jääda, võiksid inimesed kombineerida töötamist, enese harimist, vaba aja veetmist ja laste eest hoolitsemist kogu oma pika elu jooksul, leiavad autorid.

USA riikliku rahvastikuuuringute instituudi ekspert Richard Suzman osutab, et viie kuni kümne aasta pärast elab maailmas 65-aastaseid inimesi rohkem kui viieaastaseid. „Neid lisaaastaid tuleb kuidagi rahastada ja meil tuleks juba praegu sellele mõtlema hakata," märgib ta.

Uuring ilmus meditsiiniajakirjas Lancet.