Uuring kinnitab seisukohta, et etniline grupikuuluvus eksisteerib eelkõige inimeste peas, mitte ei avaldu geenides. Teisisõnu - rahvakillu moodustavad inimesed, kel on sarnased tavad, mitte ühised esivanemad, vahendab ScienceDaily.

Rahvusvaheline teadlasterühm uuris paljude turgi ja indo-iraani keeli kõnelevate rahvaste mitokondri DNA-d ja Y-kromosoomi.

„Meie tulemused näitavad, et vähemasti kahe Kesk-Aasias elava turgi rahvakillu etnilisus ei ole mitte geneetilise pärilikkuse tulemus, vaid konstrueeritud sotsiaalne süsteem, mille eesmärk on end eristada teistest sotsiaalsetest rühmadest," ütleb uuringut juhtinud Evelyne Heyer Pariisis asuvast riiklikust loodusajaloo muuseumist.

Kinnitust leidis oletus, et etnilist rühma ei iseloomusta ühised esivanemad. Geneetilised erinevused rahvakillu sees osutusid suuremaks kui lahknevused erinevate etniliste rühmade vahel.

Piirid, mille abil eristatakse end teisest, on üldiselt kultuurilised, lingvistilised, majanduslikud, religioossed ja poliitilised, järeldavad teadlased.

Uuring ilmus ajakirjas BMC Genetics.