Norra teadlase väitel tekkisid heleda naha jaoks vajalikud tingimused alles siis, kui inimesed vahetasid küttimise karjapidamise vastu. Kariloomset päritolu toit sisaldab vähem eluks tarvilikku D-vitamiini, kirjutab ajaleht Times.

D-vitamiini sünteesitakse nahas ka päikesevalguse toimel. Kuna tume nahk toodab D-vitamiini vähem kui hele, siis arenes klaarim ihu välja kompenseerimaks menüü teisenemisest tingitud D-vitamiini puudust, väidab Oslo ülikooli teadur Johan Moan.

„5200 - 5500 aastat tagasi kadus Inglismaa inimeste toidulaualt oluline toiduaine — kala. See viis kiiresti heleda naha arenemiseni,” ütleb ta. „Põllutoit oli ebapiisav D-vitamiini allikas ning päikesekiirgus liiga madal, et tõmmus nahas piisavalt D-vitamiini toota.”

Piirkondades nagu Põhja-Euroopa, kus päikesevalgust napib, muutus D-vitamiini tootmise võime ellujäämise jaoks võtmetähtsaks, märgib Moan. „Külm kliima kiirendas vajadust heledama naha järele.”

Uuringud on näidanud, et  D-vitamiini puudus võib olla seotud südamehaiguste, suhkruhaiguse ja artriidi tekkepõhjustega ning kahjustada inimese immuunsüsteemi.