Gravesi sõnul on meeste Y-kromosoom suremas ja võib järgmise viie miljoni aastaga kuhtuda, vahendab The Daily Telegraph.

Graves ütles siiski, et mehi võib oodata samasugune arengutee nagu mõningaid närilisi, kellel õnnestub paljuneda hoolimata Y-kromosoomi moodustavate elutähtsate geenide puudumisest.

Iiri kuninglikus arstikolledžis RCSI aset leidnud iga-aastasel avalikul rahvahariduse loengul kuulutas ta meditsiinitudengeile, et tulevikus võib tekkida lausa teine paralleelne inimliik.

"Selleks, et olla isane, on vaja Y-kromosoomi," ütleb Graves. "Kolmesaja miljoni aasta eest oli Y-kromosoomis umbes 1400 geeni. Tänaseks on neid säilinud ainult 45, mis tähendab, et sama tempoga jätkates kaob Y-kromosoomist viimane geen umbes viie miljoni aasta pärast. Selge on, et Y-kromosoom sureb. Tähtis küsimus on, mis siis edasi saab."

Meesterahva Y-kromosoomis on geen nime SRY, mis lülitab lootel sisse munandite arenemise protsessi ja pumpab välja meeshormoone, mis määravad lapse meessoo.

Oma loengus "Y-kromosoomi tõus ja langus ning inimkonna tulevik" arutles Graves Y-kromosoomi kadumise üle ja vaagis, mida see inimkonna jaoks tähendada võib. Professori sõnul pole teada, mis siis saab, kui Y-kromosoom viimaks kaob.

"Inimesed ei saa muutuda partenogeneetiliseks (st mittesugulisel teel paljunevaks), nagu mõned sisalikud, sest mitmed elutähtsad geenid peavad pärinema isaspoolelt," tõdeb ta.

Ometi pole lootus päris kadunud. Gravesi sõnul on hea uudis see, et mõnedel näriliste liikidel - Ida-Euroopa uruhiirtel (Ellobius) ja Jaapani rändrottidel - puuduvad nii Y-kromosoom kui SRY-geen.

"Ometi pole puudust igati tervetest isastest uruhiirtest ja rottidest, mis tähendab, et mõni teine geen on vastava töö üle võtnud. Me tahaksime teada, mis geen see on."