Teadlaste hinnangul kasutati GM-riisi katses lapsi laborirottidena, mis on vastuolus omal ajal Natsi-Saksamaa meditsiinikuritegude kordumise vastu loodud eetikareeglitega, vahendab Roheline Värav.

Nende sõnul näitab see, et USA ja biotehnoloogiafirmade poolt juhitava GMO-de pealtungi eesmärgiks on sundida GMO-d turule ilma korraliku riskihinnanguta.

Riisi loomist põhjendas USA terviseinstituut vajadusega võidelda A-vitamiini vaeguse vastu, millega kaasneb nägemise halvenemise ja teised probleemid. Samal ajal võib aga vitamiini liigne tarbimine olla toksiline.

Kuid kriitikute sõnul on äärmiselt taunitav, et GM-riisiga ei ole kõigepealt tehtud loomkatseid, mis tõestaksid, et riis on piisavalt ohutu lastele andmiseks.

Teadlased kirjutasid ka avaliku kirja projektimeeskonnale, millega nad mõistavad sellise tegevuse hukka. Kirjas juhivad teadlased tähelepanu, et  GM toit võib provotseerida geenimutatsioone, mille "tulemusena katseloomadel võivad tekkida tervisekahjustused", samuti on andmeid teatud beetakarotiini derivaatkemikaalide toksilisuse kohta ning andmeid võimalikele kaasnevatele sünnidefektidele.

Kriitikute sõnul ei ole Nürnbergi koodeksi kohaselt alla 10-aastased lapsed juriidiliselt suutelised andma nõudolekut sellistes katsetes osalemiseks. Nende sõnul nõuab koodeks ka, et kui inimeste kasutamist saab vältida teiste alternatiivsete katsemeetodite kasutamisega, peab seda ka tegema. Samuti ei peaks teostama katseid inimestega enne kui loomkatsete käigus on identifitseeritud potentsiaalsed ohud.

Kuldse Riisi projekti juhtivateks jõududeks on biotehnoloogiafirma Syngenta, Rockefeller Foundation ja heategevuslik fond, mille on loonud Microsofti boss Bill Gates.

Kuldse Riisi Organisatsiooni (Golden Rice Organisation) projektijuht Adrian Dubock eitab Nürnbergi koodeksi rikkumist. Tema sõnul said katsed loa sõltumatutelt eetikakomisjonidelt. Samuti kinnitas ta, et GM-riis on ohutu.

"Lapsevanemad ei saanud rahalist tasu selle eest, et nende lapsed osalesid katses, et ei tekiks survet vaestele perekondadele, kuid lapsed said kompensatsiooniks koolikotte, pinaleid ja joonistuspabereid tänutäheks projektis osalemise eest," ütleb ta.