Kuid Prantsusmaa Montpellier' ülikooli evolutsiooniteadlaste väitel on vasakukäelistel siiski elus ka selge eelis, mis on taganud selle, et vasakukäeline vähemus püsib inimpopulatsioonis kindlalt, kirjutab ajakiri Tarkade Klubi.

Vasakukäeline on keskmiselt üks inimene kümnest. Maailmas pole leitud populatsiooni, kus vasakukäelisi oleks rohkem kui 30 protsenti.

Spordis on vasaku käe eelis silmaga näha. Vasakukäelised on aladel, kus võitlus käib mees mehe vastu, eelisseisus. Näiteks tennisetippude seas on terve rida vasakukäelisi: John McEnroe, Martina Navratilova, Jimmy Connors, ka praegune maailma meeste tennise valitseja Rafael Nadal.
Ajakirja Tarkade Klubi aprillinumbris:

• Millised geenid juhivad evolutsiooni?
• Mobiilid muudavad inimese mõtlemist
• Päris-Robinsoni elu üksikul saarel
• Kuidas lennata keskkonnasäästlikult
• Antarktika salapärane mäestik
• Kuumad kired külma põhjapooluse vallutamise ümber

Olgu tegu tennisemängu või tänavakaklusega, 90 protsenti inimesi kasutab paremat kätt. Vasaku käe kasutamine on vastasele üllatus ning annab vasakukäelisele seega eelise.

Kuivõrd vasakukäelistel on võitlustes strateegiline eelis, siis on nende esinemissagedus loodusliku valiku tagajärjel põlvkonniti suurenenud.

Naised pole ajaloo jooksul enamasti elu ja surma peale võidelnud, seega pole naistel olnud sellest üllatuskäest kasu. Kuid vasakukäelised emad saavad oma eelise anda edasi pojale, sest tavaliselt kandub vasakukäelisus edasi emadelt poegadele.

Lisaks on vasakukäelistel veel muid eeliseid: näiteks on neil suurema tõenäosusega kahe käe liigutused paremini koordinatsioonis. Samuti on andekad lapsed, kelle IQ ületab 131 punkti, suurema tõenäosusega vasakukäelised.

Tänapäeva Prantsusmaal teenivad vasakukäelised mehed oma paremakäelistest sookaaslastest keskmiselt rohkem, see seaduspära peab paika ka teistes Euroopa riikides. Majanduslik edu aga mõjutab järglaste arvu.