Üks viimane neist on Inglismaal Surrey ülikoolis tehtud uuring, mille järeldus oli, et tervisele kahju tegemata võib süüa nii palju mune, kui ise tahad. Professor Bruce Griffini sõnul on munad hoopis tähtis osa tervislikust toitumisest, sest nad on täis olulisi toitaineid, vahendab Eesti Päevaleht.

„Juurdunud valearusaam, mis seostab munade söömise suure kolesteroolisisaldusega veres ja südamehaigustega, tuleb ümber lükata. Küllastunud rasvadel on kolesteroolisisaldusele mitu korda suurem mõju kui suhteliselt vähese koguse kolesterooli saamisel süües,” kirjutas ta ajakirjas Nutrition Bulletin uurimistööd avaldades.

Teatavasti sisaldab muna suures koguses kolesterooli ja munasöömist on aastaid soovitatud piirata. Ent uuemate uuringute järel on näiteks Briti südamefond juba 2007. aastal loobunud soovitusest hoiduda muna söömisest üle kolme korra nädalas.

Teadlased rõhutavad, et munadest loobumise asemel on kolesterooli vähendamiseks olulisem piirata küllastunud rasvu sisaldavate toiduainete ehk rasvase liha, täisrasvaga piimatoodete, kookide ja küpsiste söömist.

Teisele uurimusele tuginedes kirjutas meditsiiniajakiri Risk Analysis hiljuti, et päevas ühe muna söömine suurendab täiskasvanud tervel inimesel sü-dame- ja veresoonkonna haigustesse haigestumise riski ühe protsendi võrra. See-eest tasakaalustamata toit, suitsetamine, ülekaal ja füüsiline tegevusetus suurendavad südamehaiguse riski 30–40 protsenti.