Millist hetke lugeda uue elu alguseks, on abordialase debati põhiküsimusi. Teema on vähemasti USA-s taas aktuaalne, sest Colorado osariigis soovitakse kuulutada eostunud embrüo seaduse subjektiks, teatab
.

Seaduseelnõu kohaselt saab juba eostumisest ehk seemneraku ja munaraku ühinemisest alguse uus ilmakodanik, kellele peaksid kehtima samad seaduslikud õigused kui ilmavalgust näinud inimestele. Eelnõu läbiminek muudaks lihtsamaks abordi keelustamise ning julgustaks teisi osariike eeskuju järgima.

USA juhtivaid kunstviljastamise kliinikuid Reproductive Biology Associates korraldas rahvusvahelise küsitluse, milles palus inimestel valida tosina erineva vastuvariandi vahel, mis võiksid tulla kõne alla elu algushetke määratlemisel.

Selgus, et 22,7% vastanutest leiab, et elu algab viljastumisest ehk seemneraku ja munaraku ühinemisest. Kõige menukamaks (23.5%) osutus seisukoht, et elu algab loote esimesest südametuksest. Kolmandale kohale (15%) tuli arvamus, et elu algab embrüo kinnitumisest emakaseinale.

Roomakatoliiklaste seas oli kõige populaarsem vastus, et elu algab viljastumisest (31%). Seevastu kolmandik juutidest, 29% agnostikutest ja 27% muslimitest valisid elu alguseks esimese südametukse.

Arvamused lahknesid ka piirkonniti. Ainult 13% Briti elanikest hääletas viljastumise ja koguni 42% esimese südametukse poolt. Seevastu näiteks 47% Austraalia ja Okeaania elanikest valisid viljastumise ning ainult 7% esimese südametukse poolt. Ühendriiklaste seas osutus kõige menukamaks (27%) seisukoht, et elu alguseks on viljastumine. Esimene südametukse sai 24%-lise, embrüo kinnitumine emakaseinale 18%-lise toetuse.