Püramiidi leidis Šveitsi teadlastegrupp, kes puhastas parajasti liiva Kairo lähedal asuva Redjedefi lõpetamata püramiidi ümber.

Ananova teatel oli leid täiesti juhuslik. Viimati avastati Egiptuses püramiid nelja aasta eest, mil Kairost lõunas Saqqaras leiti samuti kuninganna püramiid.

“Kui me leiame Egiptuses hauakambri või kuju, on see oluline, püramiidi avastamine on aga ülitähtis,” kommenteeris Egiptuse kultuuriväärtuste ameti juht Zahi Hawass.

Püramiid asub kõigest mõne kilomeetri kaugusel maailma kõige kuulsamast Cheopsi püramiidist. Redjedef valitses Cheopsi surma järel mitu aastat ning arvatakse, et ta võis langeda võimuvõitluses venna käe läbi.

Šveitsi arheoloogid avastasid, et kuninganna püramiidis on hauakambri kõrval veel kolm kambrit. Muumiat kambrist ei leitud ning arvatakse, et see on langenud hauaröövlite saagiks. Teadlased leidsid sarkofaagi jäänused, natuke keraamikat ja alabastervaasi, mida kasutati enne mumifitseerimist kehast eemaldatud organite säilitamiseks.

Püramiidi lähedus Redjedefi märksa suuremale püramiidile ja selle väiksus viitab sellele, et see oli naise hauakamber. Tegemist võis olla Redjedefi naise, õe või tütre hauakambriga. Kokku on Egiptuses leitud 110 püramiidi ning 20 hauakambrit, mille kohal olid vanasti ilmselt samuti püramiidid.