"M.D. Andersoni Vähikeskuse professor James P. Allison ja professor Tasuku Honjo Kyoto Ülikoolist avastasid immuunrakkudest kaks valku (PD1 ja CTLA4), mis takistavad immuunsüsteemil teiste keharakkude ründamist ja hävitamist," selgitas Tallinna Tehnikaülikooli geenitehnoloogia doktor Jaanus Suurväli. Suurvälja sõnul on tavaolukorras tegu igati vajaliku mehhanismiga, kuid kasvajarakkude puhul on lood teistmoodi, arvestades, et just neid tulekski hävitada.

"Edasiste uuringute käigus leiti, et nende valkude tegevuse takistamine võimaldab meie immuunsüsteemil endal kasvajarakke aktiivselt hävitama asuda," selgitas Suurväli. Paeguseks on tänavuste nobelistide avastatud valke blokeerivad ravimid juba müügil (Keytruda, Opdivo, Bavencio, Imfinzi, Tecentriq, Yervoy, jne) ning pikendavad nii mõnegi vähihaige elu aastate võrra.

Nobeli preemiad jagatakse välja tuleva nädala jooksul. Kokku antakse välja viis auhinda, lisaks füüsika ja keemia; füsioloogia ja meditsiini; kirjanduse ja rahupreemiale antakse 1969. aastast välja ka Alfred Nobeli mälestusauhinda majanduse alal.