Ülevaade keskendub täpsemalt kraamile, mis ilmub ajavahemikus alates aprilli keskpaigast kuni mai lõpuni.

Videomänguäris kestab kevad nimelt mitte juuni lõpuni nagu kalendrist lugeda, vaid mai lõpuni. Juuni alguses toimub juba iga-aastane suurmess E3, millega võib uue hooaja avatuks lugeda.

Oodatuimad

Child of Light

Tootja: Ubisoft / arendaja: Ubisoft Montreal
Windows PC, PlayStation 3 ja 4, Xbox 360 ja One, Wii U
Ilmub: 30. aprillil

Raske ennustada, kuidas Ubisofti ebatavaline projekt õnnestub, kuid Child of Light on kindlasti põnevusega oodatud ning selle valmistav Montreali-stuudio oma andekust ammu tõestanud. Nii uue loomisel kui ka olemasolevate sarjade käigushoidmisel.

Siit saab võrsuda kas midagi väga hõrku või masendav läbikukkumine.

Otsusta ise: muinasjutuline ja eklektiline maailm, millel on nii pildi kui ka sisu osas põnevaid eeskujusid; matkib heas mõttes 1990ndate nimekaimaid konsoolirollikaid (sh käigupõhised lahingud); tänapäevane tehnoloogia, mis seda kõike jooksutab (hiljutistes Raymanides kasutatud mootor)...

Child of Lighti inspiratsiooniallikad on mitmekülgsed ja maitsekad, mh legendaarse Jaapani animastuudio Ghibli looming, 1990ndate kultusrollikad nagu Vagrant Story, Chrono Trigger ja Final Fantasy VIII, ning ka hiljutised kunstiliste püüdlustega videomängud nagu LIMBO.

Suur osa põhitiimist töötas aga hiljuti hoopis avatud maailmas FPSi Far Cry 3 kallal, mis on eelnevatest ikka väga erinev. Aga ka siit on midagi laenatud, nimelt tegelase oskuste täiendamise süsteem.

Loodan, et mängukogemus ei osutu liiga pinnapealseks nagu paljud moodsad mobiilimängud, mida senise videomaterjali põhjal otsustades eeskujude hulka on lisatud, vähemalt kasutajaliidese puhul.

Watch Dogs

Ubisoft / arendaja: Ubisoft Montreal (abiks paar pisemat Ubi-stuudiot)
Windows PC, PlayStation 3 ja 4, Xbox 360 ja One, Wii U
Ilmub: 27. mail (v.a Wii U variandis, mille ilmumisaeg lahtine)

Siin see on – teos, mida lubati möödunud novembriks ja mis pidi etendama tähtsat rolli "uute suurte konsoolide" stardipaugus.

Nüüd, pool aastat hiljem, on PS4 ja Xbox lihtsalt ühed mänguseadmed ja mitte maailmavallutajad, Watch Dogs aga lihtsalt üks avatud maailmas märulseiklus/rollikas, millel on küllaga otseseid ja kaudseid konkurente.

Jääb siiski lootus, et kui teil viimased Batman: Arkham / Assassin's Creed / GTA / inFAMOUS jne läbitud, siis võib jätkuda ka huvi ulmelise Chicago vastu, mis on täiega onlaini kolinud ja mille uued robinhoodid on häkkerid.

Kas Watch Dogsist kujuneb uus Deus Ex või Marc Ecko's Getting Up, saame näha mai lõpus nagu tootja hiljuti välja kuulutas.

Ubisoftil ei maksaks ilmumisaega enam edasi lükata, sest juunis peaksime juba nägema GTA5 arvuti- ja ehk isegi PS4 väljalaske kujul.

Veel huvitavat

Wolfenstein: The New Order

Bethesda Softworks / arendaja: MachineGames
Windows PC, PlayStation 3 ja 4, Xbox 360 ja One
Ilmub: 20. mail

Üks nimekaimaid märulisarju jõuab juba üheksanda väljalaskeni. Seekord tegeleb projektiga uus rootslaste firma MachineGames, mille liikmed on varem osalenud näiteks Riddicki ja The Darknessi sepitsemisel.

Wolfensteinid on ikka ulmelisi elemente sisaldanud. Uuel ringil on aga oodata tavalisest isegi suuremat sisulist muutust: Teine maailmasõda on juba läbi saanud, natsid võitsid selle ja on tõeliseks superjõuks kujunenud.

Vana hea sõdur B.J. üritab nende ülirelvi kahjutuks teha ja pistab rindu tavasõdurite kõrval ka näiteks robotitega. Ma pole vist ainus, kes loodab taas kohtuda robo-Hitleriga?

Üheksas Wolf on ehitatud tehnoloogiale idTech 5, mida eelnevalt kasutas madmaxilikke elamusi pakkuv RAGE (2012) ning mis jooksutab ka tulevasi saagasid Doom 4 ja Dishonored 2.

Dark Souls II

Namco Bandai Games / arendaja: From Software
Windows PC, PlayStation 3, Xbox 360
Ilmub: 25. aprillil (PC), konsoolireliisid juba märtsis

Tundub veidrana, et Dark Souls ja selle järg ka arvutile jõudsid, kuna arvutiga mängijad pole tänapäeval nii armutu väljakutsega enam lihtsalt harjunud.

Jaapanlaste From Software'i rollikaseeria on kõvasti kiita saanud, aga ole hoiatatud, et ellujäämine nõuab tubli pingutust ja selles fantaasiamaailmas kuhugi jõudmine tõsist tööd.

Ja kuigi klaviatuuri ja viie nupuga arvutihiire kombo arvutimängudes mu hinnangul edukalt korralikku pulti asendab, teen siinpuhul erandi. Hangi pult.

Eraldi märkimist väärivad novaatorlikud võtted, kuidas autorid üksikuid mängijaid siiski ühtsesse ruumi ühendavad, aga nende seletamine läheks siin liiga pikale.

Kelles ülalolev klipp või minu tekstiread huvi äratasid, võtku aega, et lugeda Fortes ilmunud arvustusi sarja eelmistele osadele Dark Souls ja Demon's Souls. (Siinkohal vabandan puristide ees, kes ei taha neid isegi ühtseks sarjaks nimetada.)

Kui aega üle jääb...

Aprilli lõpus ja mais ilmub tegelikult veel märkimismäärseid videomänge, mida märgin siin lühidalt ja tähestikulises järjekorras.

Selleks on eri põhjuseid, peamiselt kuna ootused nende suhtes pole enam nii kõrged. Olgu siis eelkäijate kvaliteedi või autorite maine tõttu või ka omab sama teos rohkem kaalu teistel platvormidel, millele see juba ilmunud või hiljem tulekul. Või ennustan ma teosele eestimaalaste hulgas leiget huvi.

Mario Golf: World Tour (2. mail, 3DS)

Killer Is Dead (9. mail, Windows PC)

Kirby: Triple Deluxe (16. mail, 3DS)

Mario Kart 8 (30. mail, Wii U)

Tropico 5 (23. mail, Windows PC; hiljem ka Mac-arvutid, X360, PS4)