Võimuesindajad suutsid ulatusliku "reidi" käigus sulgeda usutavasti ca 400 tumeda interneti saiti, mh kurikuulsa turuplatsi Silk Road järglase.

Reidi käigus arreteeriti 16 inimest, nende hulgas Silk Road 2.0 väidetav boss Blake Benthall. Lisaks konfiskeeriti umbes 800 000 euro väärtuses Bitcoin-virtuaalraha.

Mis on tume internet? Eri tehnoloogiate abil oma tegevust maskeerivad ja peitvad veebikohad, kus tegutsevad nii võimuesindajad kui ka illegaalse kraami levitajad (relvamüüjad, laste kuritarvitamise piltide ja videote entusiastid, ekstremistid jms). Tume internet on eri hinnangutel kuni 500 korda tavainternetist ulatuslikum.

Suur reid ei sündinud niisama. Politseinike käsutuses olid kuuldavasti uued lahendused serverite füüsilise asukoha määramiseks ning tavalisest palju rohkem toimus koostööd rahvusvahelisel pinnal.

Surrey ülikooli professor ja turvakonsultant Alan Woodward, kes nõustab muuhulgas Interpoli, kinnitab, et taoline reid tähistab küberkurjamitega võitlemises uut etappi.

"Tori on kaua peetud täidesaatva võimu esindajatele kättesaamatuks. Nüüd saime kinnitust, et see pole nähtamatu ega ka puutumatu," kommenteeris Woodward. "Aga see ei tähenda, et sõda on võidetud ja kinnipandud saitide asemele ei teki uusi."

Leia valik Fortes ilmunud Toriga seotud lugudest lõpus (lingid).