Samsung on oma tänavuse aastaga kindlasti rahul. Majandustulemused on eeskujulikud, neilt saabus ajaliselt aasta esimene tipptelefon (Galaxy S7 ja selle luksvariant S7 Edge) ja lisaks on neil esimene toimiv VR ökosüsteem (peakomplekt, kaamera, korralik äpipood, liit Facebookiga).

Märkida võiks sedagi, et kaameraspetside saidi DxOmark.com pingereas on telefonikaamerate esikolmes S7 Edge'i oma. See on esikohta jagavate HTC 10 ja Sony Xperia X Performance'i kõrval üks kolmest, mis pälvinud seni kõrgeima skoori 88/100.

Aeg tundus seega küps järgmise Note-tahveltelefoni ilmumiseks. Mullune mudel Note 5 ilmus möödunud augustis. Kes siis uuendamisega üle aasta ootab!

Tänavune Note kannab numbrit 7 (jah, 6 jäi vahele) ja laenab mõndagi alles märtsis ilmunud S7/S7Edge'ilt. Mis pole üllatav, sest ka Note 5 laenab kõike mulluselt tipult S6-elt.

"Laenab" on tegelikult vähe öeldud. Note 7 ongi suuresti S7 või S7 Edge ehk Samsungi esindusmudel uues pakendis.

Samad on disain ja tehnilised põhinäitajad, sama on IP68 sertifikaadiga kaitstus tolmu ja vee vastu, samad on mälukaardi tugi ja aku. S7 Edge'i kumerad ekraaniääred on ka kampa võetud. Ekraan on loomulikult Note'ile omaselt veidi suurem, 5,7 tolli. S7 pakub 5,1, S7 Edge 5,5.

Foto: AFP

Ehk siis kokkuvõttes väga ilus ja moodne telefon, mis kindlasti pilku püüab, isegi, kui eelistad näiteks Apple'it.

Suurim erinevus S7-ga võrreldes on ekraanipliiats S-Pen, mida ei pea enam ka eraldi ostma ega laadima. Ja kellele meeldib pliiatsit kasutada, sellel on lõbu laialt.

Kõik S Peni juurde kuuluvad äpid ja teenused on koondatud isegi ühte kausta. Kui iPad Prod ei taha, aga kritseldada meeldib, siis on Note 7 sinu valik.

Põnev uuendus on aga iiriseskänner, mis võimaldab sõrmejälje abil hoopis silma abil end tutvustama hakata. See on nutitelefonide vallas uus trend ja Samsung on igaks juhuks esimeste hulgas.

Note 7-s saab luua erafailide kausta, millele pääseb ligi ainult oma silmaiirist skannides. Seda aga saame näha, kui hästi lahendus töötab ja inimest ära tunneb.

Võrdleme Note 7 ka mulluse eelkäija Note 5-ga:

* mõõdud ja kaal on natu-natuke kahanenud (seekord 153,5 x 73,9 x 7,9 mm ja 169 g)

* ekraani suurus, resolutsioon ja pikslitihedus on samad (5,7 tolline Super AMOLED, 1440 x 2560 pikslit, 518 pikslit tollile)

* Gorilla Glass 4 ekraanikaitse asemel on nüüd siiski tuliuus GG5

* kiip on muidugi uuem, USA variandis Exynose asemel Snapdragon 820; kas see toob erilist jõudlusekasvu, selgitavad peagi testid. Samsung väidab, et üldjõudlus kasvas 30% ja graafikajõudlus 50% võrra

* failiruum on nüüd 64 GB, mitte 32/64/128 nagu Note 5 puhul, samuti on naasnud mullusel mudelil eemaldatud mälukaardi pesa (kuni 256 GB microSD)

* töömälu on endiselt 4 GB

* kaameratel on sensori- ja pikslisuuruste poolest veidi võimekamad, esikaamera on endiselt 5 MP, tagakaamera uuel ringil 16 MP asemel 12.

* Videosalvestus kuni 2160p. Tagakaamera pakub kaksik-video asemel nüüd korraga 4K video ja 9 MP suuruse pildi salvestamist.

* mõlemad kaamerad kasutavad nüüd Auto HDR-i, Note 5 puhul tegi seda ainult nõrgem kaamera.

* USB Type-C pesa, kaasas adapter kõigi vanemate aksessuaaride jaoks

* 3000 mAh aku asemel on nüüd 3500 mAh ja kiirlaaditav aku

* Iiriseskänner on muidugi ka uus asi

Foto: tootja

Jah, Note 7 on ilus ja tore telefon ning mulluse Note 5-ga võrreldes pea igas aspektis moodsamate näitajatega. Jääb üle ainult küsida, et kes on valmis selle eest 869 eurot maksma, kui see 19. augustil müügile jõuab?

Kui suur Samsungi fänn sa oled? Kas nii suur, et maksad isegi 100-150 eurot rohkem kui S7 Edge'i eest, mis on praegu kalleim Samsungfon? Kas sul on iiriseskännerit või S Peni nii väga vaja, et seeläbi kõrget hinda maksta?

Ja siis muidugi viimastel aastatel aktuaalseks muutunud küsimus, et kes üldse nii kalli telefoni ostab?

Võrreldavate - kohati isegi paremate - näitajatega OnePlus 3 maksab 400 eurot. Tootja ei nimeta seda ilmaasjata flagship killer'iks.