Täna tuleb Microsoft välja oma opsüsteemi Windowsi uue versiooniga 10, määrates peabrauseriks Edge’i, millel aga ID-kaardi pistikut veel polegi. Teise sirvikusündmusena muudab ka Google oma Chrome’i pistikustandardit, kusjuures selle sündmuse raskus langeb peamiselt teenusepakkujate poolele, kirjutab RIA blogi.

Nende uudiste valguses on avalike e-teenuste ning ka äriliste e-teenuste (nagu pangad jms) kasutajatel vaja läbi mõelda kasutusviisid, mis võimaldavad jätkata e-teenustesse sisselogimist (autentimist) ning e-teenustes (veebis) dokumentide allkirjastamist. NB! ID-kaardi utiliit jätkab töötamist muutusteta.

Windows 10 tulek

Siin vaatleme ligipääsu e-teenustele just operatsioonisüsteemi Windows 10 tuleku valguses.

Kui ma olen endale installeerinud Windows 10 (seda on vanemate operatsioonisüsteemide uuendamise kaudu väga mugav teha), siis millega pean ma arvestama ja kuidas saan ma e-teenuseid mugavalt edasi kasutada?

Edge

Kõige esmane uudis on see, et Microsoft on Windows 10 varustanud täiesti uue brauseriga.

Selle sirviku nimi on Edge ning see võtab üle Windowsi pea(mise)brauseri rolli. Paraku Edge’i küljes veel ole pistikut, kuhu ID-kaardi draiverid üldse saaksid kinnituda. Microsoft on öelnud, et kiipkaardi moodulid on prioriteet.

Niisiis, mu arvutis on täiesti uus brauser Edge. Seda saab e-teenustele ligipääsuks pruukida kahel moel:

* Kui on soov e-teenuseid kasutada ilmtingimata Edge’iga, siis selleks sobib m(obiil-)ID. Eestis on hetkel suurusjärgus 60 000 aktiivset mID kasutajat. Midagi erilist pole vaja teha, piisab kui valida veebis autentimismeetodiks mID ning Edge ongi kasutatav. (Teatavasti mID suur eelis ongi asjaolu, et ta pole brauseri suhtes tundlik).

* Edge tunneb peagi ära veebiteenused, mis pole veel Edge’i enda jaoks küpsed ning pakub nende puhul kasutada Internet Explorerit. Tarvitseb vaid vajutada YES, kui käivitub IE ning teenus on ID-kaardiga kasutatav nagu varemgi. See meetod on Windowsi laia leviku tõttu kättesaadav enamikele kasutajatele (sajad tuhanded inimesed).

Keda huvitab, mis on karul kõhus, siis säärane ümbersuunamine hakkab toimuma mitte päris automaatselt, vaid nimekirja abil.

Microsoftil on nimekiri teenustest, mis veel Edge’iga ei tööta ning sellisele lehele sattudes väljastatakse Compatibility View hoiatus. Ümberlülitumine peaks hakkama tööle kõige lähemal ajal.

Alternatiivsed sirvikud

Kui kasutajal puudub mID või talle mingil põhjusel IE kasutamine ei sobi, siis on veel kaks brauserit, mille abil e-teenustele ligi pääseda:

* Google Chrome – selle brauseri turuosa on hetkel suurim (üle 50%). Chrome’i abil on e-teenused endiselt kasutatavad, kuid tuleb arvestada, et hiljemalt septembris tuleb oluline muudatus ka Chrome’i puhul (loe täiendavalt).

* Mozilla Firefox – turuosaga 17%.

Kokkuvõttes: kuigi Edge ise otse ID-kaardiga veel ei haaku, on lahenduseks kas mID pruukimine (neil kel on) või alternatiivsete brauserite (Chrome, FF) kasutamine. Olukorda, kus e-teenusele ligi ei pääse, ei tohiks niisiis üldse tekkida.

Win 10 nipid ja trikid

Soovitame kõigil Windows 10 uuskasutajatel pilk peal hoida internetil. Kuna kasutajaid on palju ja uus sirvik Edge kujuneb kindlasti väga populaarseks, siis on foorumites ja jutukohtades oodata pikki vaidlusi mugavuse ja kasutatavuse teemadel. Selliste vestluste ja arvamustega tutvudes on kasutajal endal võimalik palju õppida.

Kuigi IE kasutusvaldkond ilmselt tulevikus ehk kitseneb, on mõtet ka uues Windows 10-s tõsta IE ikoon töölauale ja kuni Edge’i ID-kaarditoe väljaarendamiseni kasutadagi IEd.

Tulevik

RIA teeb koostööd Microsoftiga ning ID-kaardi täielik tugi Edge brauserile valmib niipea, kui Microsoft on vastavad moodulid lisanud. Autentimise osas on lahenduseni jõudmine ilmselt lihtsam, kuid allkirjastamise ja täisteenuse osas paraku mitte.

Ühtlasi soovitame inimestel kasvatada arusaamist teenusekesksest arvutusmudelist ning seada meeled valmis seninägematuteks rahastusskeemideks.

Windows 10 kasutajatel tasub mõelda ka ökosüsteemi majanduslikule aspektile. Google on küll kasutajale tasuta, kuid seda rahastatakse kasutajaandmete analüüsiga ja tulemuste müügiga.

Windows 10 tähendab (esimest korda arvutustehnika ajaloos) ühiskonna säärast arenguastet, kus kodus hoitavate failide, programmide ja arvutite osakaal (üha) väheneb.

Pole täpselt teada, kuidas hakatakse keskset teenust rahastama Windows 10 puhul, kuid teatavasti tasuta lõunaid pole.

Hetkel saab kodukasutaja küll oma legaalse Windows 7 tasuta ära uuendada, sujuvaks üleminekuks on see kindlasti vajalik, kuid ettevõttena on Microsoft orienteeritud kasumile, mistõttu tuleb silmad lahti hoida stsenaariumitele, kus failide ja teenuste kasutamise eest muutub üha populaarsemaks näiteks “aastamaks” (Dropboxi ja Office365 näitel).

Installi-CD või -mälupulga kujul ja uue arvuti osana muutub Windows 10 kättesaadavaks kõigest mõne nädala pärast.