Tüüpilised seadmed, mille vahendusel juhtmeta internetti kasutame, suhtlevad wifi standardite 802.11 a, b, c, g, n või ac põhjal.

Tänavusel CES-messil sai näha aga ka esimesi 802.11ad wifiga seadmeid. See on meie harjumuspärasest wifist erinev, mistõttu arendajad eelistavad seda tutvustada eraldi nimega WiGig.

WiGigi miinus on lühike ulatus, sellest on kasu peamiselt samas ruumis asuvate seadmetega suhtlemiseks – trump on aga kiirus (kuni 4,6 Gbit/s).

Sellest on kasu, kui lähedalasuvate seadmete vahel suuri faile jagatakse, näiteks toimib 4K video juhtmeta voogedastamine. Või siis vähendab see kordades viivitust juhtmeta monitori töös.

Sülearvuti

Esimene 802.11ad wifiga sülearvuti on Aceri toodetud TravelMate P648. See on ärikasutaja-suunitlusega seade, mis tähendab, et see on loodud üsna vastupidavaks ja kannatab lennukis klaviatuurile kohvi pillamist.

WiGigi annab Qualcommi kolmeribaline Atherosi kiip, mis kasutab sagedusi 2,4, 5 ja 60 GHz. See pakub tootja kinnitusel kuni kümme korda kiiremat andmevahetust kui "vana hea" 802.11ac.

Aparaadil on täiskõrglahutusega IPS ekraan, kuni 8 tundi akukestvust, GeForce 840M graafikakaart, Thunderbolt 3 ühendus, 512 MB SSD ketas, Intel Core protsessor (kuni i7).

Ilmub aprillis, hinnad algavad Euroopas 999 eurost. USA-s samal kuul, aga miskipärast algavad hinnad 799 eurost. See on isegi suurem vahe põhja-ameeriklaste kasuks kui moodsa tehnika puhul tavaliselt.

TP-LINKi ruuter Talon AD7200 (Foto: tootja)

Ruuter ka

Esimene 802.11ad wifiga ruuter on aga TP-LINKi toodetud Talon AD7200, mis saavutab ühendatud sagedusribade abil andmete edastuskiiruseks kuni 7,2 Gbit/s.

Kui 802.11ad-toega seade pole läheduses, pakub ruuter „tavalise“ wifi tuge sagedustel 2,4 ja 5 GHz.

8 antenniga suurel mustal karbil on neli gigabitist Etherneti kaabli pesa ja välise andmekandja ühendamiseks kaks USB 3.0 pesa. See ilmub aasta teises veerandis.