Kui eile Äripäeva kolleegid "saladusliku andmebaasi" Whocall.info avastasid, näis tegu olevat tõelise sensatsiooniga. Kas tõesti on Suure Venna luuramine jõudnud meie koduõuele ja Eesti inimeste mobiilinumbrid kokku kogunud? Kas tõesti on mõni kolmetähelise lühendiga agentuur isegi meie ministrite numbrid avaldanud?

"Kahjuks kaarnakari asus proovima, masin lasti kooma," ütles üks IT ekspert, kui palusin talt kommentaari, sest kolleegid teistest toimetustest olid palunud lugejatel "saladuslikust" andmebaasist oma numbri leida ja lehe üle koormanud.

Kirjutan "saladuslikust" jutumärkides, sest tegelikult on sellesse nii-öelda andmebaasi ilmselt kõik numbrid vabatahtlikult sisse löödud.

"Äravalitud" eestlased?

Ma olen teinud oma elus valiku. Ma ei ole Facebookis. Võib-olla olen midagi sellega võitnud, võib-olla ka palju kaotanud, sest Facebook on infoallikas, kanal oma töö jagamiseks ja lugejatega suhtlemiseks. Aga see on olnud põhimõtteline valik ja mõnes mõttes eksperiment: kas elu infoühiskonnas on ilma Facebookita võimalik.

Nüüd ei ole minu numbrit ka tolles andmebaasis, kuigi ma pole oma seda kunagi muidu varjanud.

Lähemalt uurides on Whocall.info-st üldse raske leida sellise inimese numbrit, kelle nime ei leia Facebookist. Samas on kõik need, kelle numbrile Whocall.info vaste leiab, ka Facebookis. Ja see ei kehti ainult meie, "äravalitud" eestlaste kohta, vaid proovida võite ka mõne oma välismaalasest tuttava numbrit.

Whocall.info ja Facebooki seost on raske vettpidavalt tõestada, kuid see on väga tõenäoline. Mitmed pseudonüümiga Facebookis olijad on imestanud, et Whocall.info annab vastuseks just tema Facebooki-i nime, mitte selle, mis ta numbriga näiteks Google'i otsingus kohe silma torkab.

Kahe silma vahele jäänud säte

Kuidas see Whocall.info siis toimib? Tõenäoliselt paari keeruka või vähem keeruka tehnilise trikiga. Aga kui te olete ka ise Facebooki kasutaja, siis minge lihtsalt lehele ja kirjutage otsingureale tuttava telefoninumber. Kui ta on Facebookis, saate samamoodi vastuse nagu Whocall.info-st.

Facebook ei ole jõuga kelleltki numbreid välja pressinud, sotsiaalvõrgustik küsib seda oma konto kinnitamiseks ja topeltkontode vältimiseks. Edasi on aga ilmselt suur osa inimesi jätnud avalikult muutmata privaatsussätte, mis asub siin:

  • Seaded > 
  • Privaatsus
  • Kes saavad mind otsida? >
  • Kes saavad sind telefoninumbri järgi otsida?

Ilmselt on just seal jäänud paljudel, s.h peaministril, muutmata valik "Igaüks". Või on see olnud teadlik valik.

Kuni keegi "saladuslikule" andmebaasile paremat seletust ei anna, on vastuseks just see. Internetis on meie kohta rohkem isikuandmeid, kui me ilmselt kunagi kujutada oskaksime. Ja me oleme sinna need ise pannud.