Facebookil on selle teostamiseks projekt Internet.org, mille eesmärk on terve gloobus interneti levialaga katta, alustades kahest kolmandikust inimkonnast, kellel polegi üldse veebile ligipääsu.

Zuckerbergi ja tema sõprade ilusal plaanil on aga tuliseid vastaseid, kusjuures sugugi mitte diktaatorvalitsejate või konkureerivate firmade seast.

Jutt käib nimelt kümnetest eri aktivistigruppidest, mis leiavad, et projekt "rikub internetineutraliteedi põhimõtteid, sest ähvardab kõnevabadust, võrdsete võimaluste pakkumist, turvalisust, privaatsust ja innovatsiooni". Aia!

Nad leiavad seda avalikus kirjas Zuckerbergile, millele on toetust avaldanud juba ligi 70 eri ühendust.
Foto: ekraanitõmmis

Kui täpsemaks minna, on välja toodud näiteks see, et internet.org pakub ligipääsu ainult kindlasse nimekirja kuuluvatele veebikohtadele, mitte avatud veebile tervikuna.

Teine valupunkt on plaan tagada ligipääs osadele veebikohtadele tasuta (nende külastamine ei kulutaks kasutaja andmemahtu). Internet.org tahab seeläbi teatud harivatele saitidele nagu Wikipedia eelist anda, aga säärane tegevus ei sobi siiski netineutraliteedi olemusega.

Ning lõpuks turvalisuse ja privaatsuse küsimused: kas uute veebiasukate kohta hakatakse andmeid koguma ja kas neid selle kohta täpsemalt teavitatakse?

Facebook avaldas ametliku vastuse BBC abil, kus märkis, et eesmärk on internetti inimestele tasuta tutvustada, et selle häid külgi kinnistada enne, kui nood saavad üldisema ligipääsu veebile.