Mobiilne andmeside levib erineva lainepikkusega sagedustel, seni Eestis kasutusel olnud 1800- ja 2600-MHz võimaldasid kiiremat internetiühendust linnades ja asulates. Mai lõpus kuulutas tehnilise järelvalve amet (TJA) aga uue 800-MHz sageduse konkursi võitjaks EMT.

4G Eestis
Eesti mobiiliturul pakub iga operaator oma 4G paketiga erinevat eelist.

EMT: leviala

Elisa: piiramata maht

Tele2: hind
Vähem kui kolme nädalaga pani operaator 4G tööle 95% Eesti territooriumist, nagu konkursi tingimused nõudsid. TJA nõuab sellel alal vähemalt 5 Mbps allalaadimiskiirust ja seda EMT ka pakub, kinnitas firma tehnikadirektor Tiit Tammiste. “Tippkiirused jäid 60 Mbps kanti, üsna tavaline on 20-30 Mbps,” iseloomustas Tammiste 4G võrgu kiiruseid. “Kahtlemata on see väga hea uudis kõikidele 4G/LTE teenust kasutavatele klientidele, sest see tähendab, et sisuliselt üleöö võib 4G olla ka piirkonnas kus seda eelnevalt ei olnud.”

EMT juhatuse esimehe Valdo Kalmu sõnul on maailmas 4G võrguga paremini kaetud vaid Singapur ja Lõuna-Korea. Euroopas on teised agarad 4G võrgu arendajad Taani ja Rootsi, kelle võrgu leviala jääb umbes 50%-ni territooriumist.

25 uut masti päevas

Päris kahe ja poole nädalaga uut võrku püsti siiski ei pandud. Tiit Tammiste sõnul algas töö juba märtsis, kui uue 800-MHz võrgu parameetrid olid üldjoontes teada.

Projekti aitas ellu viia Ericsson Eesti ja töö lõppes alles eile. “Selle käigus püstitati minu teada ka Eesti rekord: 25 masti päevas. Ja 100 masti nädalas,” rääkis Ericsson Eesti juht Seth Lackman.

800-MHz võrku toetavad kõik 4G-telefonid ja -ruuterid, mis tähendab, et uue laiema ja kiirema levialaga võrgu kasutamiseks seadmeid vahetama ei pea.

TJA paneb enampakkumisele välja veel kaks sagedusluba, millele kandideerivad Elisa, Tele2 ja Starman. Ühe loa alghind on 1,7 miljonit eurot.

Eesti mobiiliturul pakub iga operaator oma 4G paketiga erinevat eelist. EMT pakub kõige suuremat ja kvaliteetsemat leviala. Elisa 4G-ühenduse kangeimal paketil puudub mahupiirang ehk “mõistliku kasutuse piirang”. Tele2 4G kiirusepiiranguta ühenduse saab kätte kõige odavamalt, 10 euroga kuus.