Põhja-Saksamaal, Tollense jõe piirkonnast on 1996. aastast saadik leitud inimluid ja purustatud koljusid, vahendab ajakiri Imeline Ajalugu.

Rühm arheolooge arvab, et on nüüd selle mõistatuse lahendanud. Kuna leiu­paigas pole tõendeid eluasemetest, siis ilmselt toimus just seal ­Põhja-­Euroopa esimene pronksiaja lahing.

„Kui meie hüpotees, et kõik leiud pärinevad ühest ja samast lahingust, peab paika, siis on tegemist sedavõrd suure konfliktiga, mida Alpidest põhjas kunagi varem polnud toimunud,“ ütles arheoloog Thomas Terberger ajakirjale Science.

Teadlased leidsid jõest ka puitrelvi. Terbergeri sõnutsi sai „­selliste suurt vasarat meenutavate relvadega kaht­lemata tekitada tõsiseid löögi­kahjus­tusi“.

Asustuse puudumist tõendab muu hulgas seegi, et leidude seas pole ­keraamikat ega potikilde.

Landesamt für Kultur und Denkmalpflege Mecklenburg-Vorpommern/Landesarchäologie/D. Jantzen

Koljudel on võitluse jäljed

Arheoloogid leidsid ligikaudu 100 noore mehe koljud ja murtud luid; pronksist ja ränikivist relvi, nende seas odaotsi ja noole­teravikke; kirvest meenutava lõike­riista; kinnitusnõelu, ühe laeka ja sirbi.

Leitud koljuluudest paljudel on relvalöögist tekkinud murrud, millel ekspertide sõnul pole kokkukasvamise ehk para­nemise märke. See tähendab, et sõdalased surid saadud löögi tagajärjel.