Mida sõid ja jõid gladiaatorid, et areenil tugevamad olla?
Ajaloolaste väitel kutsusid roomlased gladiaatoreid odrasööjateks. Viini meditsiiniülikoolis tehtud keemilised uuringud kinnitavad seda. Vähemalt Vana-Rooma aegses Efesose linnas sõid gladiaatorid tõesti enamasti teravilja. Lisaks kasutasid nad ka omalaadseid toidulisandeid. Näiteks luude tugevdamiseks joodi luu- ja puutuhka sisaldavat kaltsiumirikast jooki.
Türgi läänerannikul paiknevas Efesoses korraldati esimesed gladiaatorivõitlused aastal 69 enne meie aega. Tolleaegsete grafitite ja kaunistatud tarbeesemete põhjal on selge, et sarnased heitlused muutusid linnaelanikele aina tähtsamaks. Kõige menukamad olid need meie ajaarvamise 2. ja 3. sajandil. Efesos oli siis Rooma riigi Aasia provintsi pealinn ja seal elas üle 200 000 inimese.
Loe edasi Novaatorist