Aleksis Kivi, õige nimega Stenvall (1834-1872) oli kuulsamaid Soome kirjanikke, suri ta aga oma venna Albert Stenvalli kodutares Tuusulas, ning maeti kohalikule surnuaiale. Peaaegu täpselt 41 aastat hiljem sai sama tare uuesti kurikuulsaks.

Helsingin Sanomat kirjutas 4. detsembril 1913:

"Üleeile õhtul leidis Tuusulas, kirikukülast Järvenpää suunas mineva tee ääres asuvas Aleksis Kivi surmatoas hirmus veretöö, mis nõudis sauna eakate asukate, Aleksis Kivi venna Albert Stenvalli ja tema naise Vilhelmina elu."

Lähistel asus kolm maja, kus elasid vastavalt eakas teenijanna, üks töölispere ja Tuusula vallakirjutaja Jalmari Sampola, mille rahvaga olid Stenvallidel head suhted. Naabrid olid õhtul näinud Stenvallide maja ümber kummalisi jälgi.

Albert ja Vilhelmina Stenvall

Kohale kutsutud nimismees (amet vastas hilisemale politseikonstaablile) leidis tares eest surnuks pussitatud perenaise, kes oli tapetud küttekolde lähedal. Albert Stenvall oli aga tapetud oma voodis.

Päev hiljem leiti toas üles ka mõrvarelv. Röövmõrvar oli  tühjendanud nende rahakoti, kuid oli unustanud maha 500-margaga pangaarveraamatu ja veel umbes 80 marka raha.

Majal olid küll tugevad uksed ja ka lukk oli korralik, seega pidid mõrvar või mõrvarid olema pääsenud tuppa ajal kui perenaine oli õues, või oli perenaine nad pahaaimamatult tuppa lubanud. Rätsepmeister Albert Stenvall oli sel ajal juba 82-aastane, tema naine 68-aastane.

Nädal hiljem vahistati üks 38-aastane hulgus, nimega Robert Merinen, kes vahistamisel valetas oma nimeks hoopis Vuorinen ja seletas hiljem kongikaaslasele, et oli tahtnud hankida raha Ameerikasse sõiduks. Kuid kohus ei suutnud tõestada, et just Merinen oleks Stenvallide tapja. Ametlikult jäigi see kuritegu lahendamata.