Noortega kaasas olev Polaarklubi liige, arhitekt Mari Hunt ütles Fortele, et ehkki Kilpisjärvi on kaugel teisel pool polaarjoont, on seal praegu üsna soe ilm ja õhutemperatuur kusagil kahekümne plusskraadi kandis. Paremgi veel kui tänavune Eesti suvi, aga liita tuleks veel muidugi päike, mis looja ei lähe.

"Siin on alles esimesi päevi soe, jää läks alles mõni nädal tagasi ehk juuni lõpus-juuli alguses," ütles Hunt. "Taimede kasvuperiood on lühike, peab väga kiiresti toimetama. Tavaliselt on Norra pool soojem ja siin külmem, aga seekord vastupidi."

Reisi eesmärk on tutvustada ja populariseerida polaaraladega seonduvat noorte hulgas. Oleme külastanud erinevaid polaarmuuseumeid ja keskusi, et viia ennast kurssi põliselanike kultuuriga ning keskkonna ja kliima muutustega. Noortega on kaasas veel Polaarklubi liige Mart Varvas ja TTÜ Geoloogia instituudi teadur Valle Raidla, kelle juhendamisel tehti teadusuuringuid.

Meeskond valiti nii, et esmalt toimus kevadel koolinoortele suunatud suur polaarviktoriin, mille esimene osa oli internetipõhine ja millest kõik osa võtta said. Neist valiti seejärel 30 parimat, kes pääsesid Lennusadamasse finaali. Seal valiti 30 seast testi, essee ja grupiülesande lahendamise järel viis parimat välja. Ettevõtmine oli suunatud 15-19 aastastele ja võitjate seas on nii põhikooli kui gümnaasiumi õpilasi — Carmen Kuusk, Maria Huntsaar ja Sten Artur Laane Tallinna Reaalkoolist, Adel Müürsepp Viimisi Keskkoolist ja Siim Lilleoja Lustivere Põhikoolist.

"Hästi tore on see, et valitud osalejad teavad polaaraladest tõesti palju, ei pea selgitama, kus näiteks asub Franz Josephi maa," ütles Hunt.

Ettevõtmise korraldajaks on Eesti Polaarklubi, toetavad Eesti Polaarfond, Eesti Teadusagentuur, Laste ja noorte kultuuriaasta.