Sadadest said varsti tuhanded - mürgine veeõitseng levis mööda jõge edasi ning varsti oli sellest mõjutatud juba 40 kilomeetri pikkune lõik. Tänaseks on asjad aga päris hullud: kohalik meediaväljaanne ABC vahendab, et surma on saanud hinnanguliselt miljon kala.

New South Walesi osariigi esindajad, kelle haldusalasse probleemne piirkond kuulub, on ametlikult kinnitanud, et hetkeseisuga on surnud sadu tuhandeid kalu. "Ma pole kunagi varem näinud, et nii lühikesel jõelõigul toimuks nii lühikese aja sees sellise mastaabiga kalade suremist," ütles New South Walesi osariigi keskkonnaameti kalandusspetsialist Iain Ellis ABC-le.

Keskkonnaameti hinnangul on probleemi tõsiduse taga Austraalias valitsev põud - kõrge temperatuur ja madalad veetasemed on nende sõnul mürgise veeõitsengu peamised tekkepõhjused.

Kohalikud aga seda juttu ei usu. Kaks sealset meest tegid sotsiaalmeediasse video, milles süüdistavad probleemides hoopis kohaliku omavalitsust ja ka Austraalia keskvõimu ning nende suutmatust keskkonnaprobleemiga tegeleda. "Sel pole põuaga mingit pistmist, see on inimeste põhjustatud katastroof," ütleb üks neist videos.

Samal arvamusel on ka varasemalt roheliste erakonda kuulunud parlamendiliige Jeremy Buckingham, kelle sõnul on jõgi suremas. Tema sõnul on probleemide taga jõest võetav niisutussüsteemide tarvis kasutatav vesi, mis tähendab, et alamjooksul jäävad veetasemed juba väga madalaks.

Tema arvamust kinnitab ka keskkonnateadlane Richard Kingsford New South Walesi Ülikoolist, kes tõdes, et tõenäoliselt on tegemist niisutuspõllunduse tagajärjega. "Põua mõju ei oleks olnud nii suur, kui jões oleks olnud rohkem vett. Samuti oleks vee kvaliteet siis parem ning kalad ei oleks sellest nii traagiliselt mõjutatud," ütles ta.

Kohalikud võimud ütlesid, et tegelevad probleemi põhjuste otsimisega ning kindlasti vaatavad ka üle põllumajandusele kuluvad veekogused ning vee kasutuspõhimõtted. "Me vaatame Menindee järvede ümbruse veekasutuspõhimõtted üle ning vaatame, mis me teha saame," ütles New South Walesi osariigi põllumajandusminister Niall Blair.