„Meie uuring näitab, et külm ilm ja kõrge õhurõhk võivad viia selleni, et vanemad inimesed, kel on vastav eelsoodumus või varasemast teada südameprobleemid, võivad sattuda haiglasse või isegi surra,“ ütles uurimismeeskonna liige Pierre Gosselin. „Arstid võtavad ravimeetodite puhul väga harva ilmaennustust arvesse. Kuid üha äärmuslikemate õhutemperatuuride tingimusis tahtsime näidata, et ilm on muutumas järjest olulisemaks faktoriks.“

Teadlased vaatlesid kümne aasta jooksul (2001-2011) kokku 112 793 inimest vanuses 65 ja üle selle, kel oli diagnoositud südamepuudulikkus. Osalejaid jälgiti igaüht keskmisel 635 päeva jooksul ja samal ajal mõõdeti ja registreeriti ka õhuniiskust ja –temperatuuri, õhurõhku ja peente osakeste sisaldust õhus. Selgus, et, et talvel (oktoobrist aprillini) oli risk haiglasse sattuda või lausa surra kõrgem. Keskmiselt kasvas surma või haiglasse sattumise tõenäosus 0,7 protsendi võrra iga langenud pügala kohta Celsiuse järgi. Ehk - kui näiteks temperatuur langes kümme kraadi, tõusis haigestumise või surma tõenäosus 7 protsenti. Risk tõusis ka 4,5 protsendi võrra iga tõusnud kilopaskali kohta.

See pole sealjuures ainus uuring, mille tulemusena on leitud side langeva temperatuuri ja südamerabanduse vahel. Üks varasem, 16 aastat väldanud Rootsi uuring, milles osales 280 000 patsienti, leidis samuti, et mida külmem oli ilm, seda rohkem infarkte esines. Seda olenemata sellest, millises riigi piirkonnas inimesed elasid.

Milles siis võib seisneda täpne põhjus? Teame, et keha reageerib külmale nii, et süda hakkab kiiremini lööma, et meid soojas hoida ja arterid kitsenevad, et kahandada soojuse eraldumist naha kaudu. Selle tulemusena tõuseb vererõhk. Veel muutub veri tänu külmale reageerivatele hormoonidele hõlpsamini hüübivaks. Kui temperatuur langeb ja need mehhanismid tööle hakkavad, võivad tulemuseks olla tõsised südame-veresoonkonna probleemid.

Teadlased toonitavad, et kliima soojenemise tõttu sagenevate erakordsete ilmastikunähtuste ja äärmuslike temperatuuride kontekstis on oluline ilmal ka südametervise seisukohast silm peal hoida.

Uuringutulemused ilmusid ajakirjas Environment International.