Discovery News teatas, et ligi meetri kõrgune monoliit on üsna elementaarse kujuga ja murdunud pooleks. Samuti leidub selles kolm ühesuguse läbimõõduga auku. Kivirünk leiti 40 meetri sügavuselt merepõhjast, mis kunagi moodustas osa Pantelleria Vecchia madaliku nimelisest saarest.

Pantelleria Vecchia madalik asus Sitsiilia väinas Pantelleria saarest u 40 kilomeetrit põhja pool. Hiljuti ajakirjas Journal of Archaeological Science ilmunud uurimuse autorite osutusel jäi saar u 9500 aastat tagasi viimatise jääaja maksimumile (ingl LGM, Last Glacial Maximum) järgnenud tohutu üleujutuse tõttu vee alla.

Monoliit, mille leidsid Tel Avivi ülikooli geoteadlane Zvi Ben-Avraham ja Itaalias Triestes tegutseva riikliku okeanograafia ja eksperimentaalse geofüüsika instituudi uurija Emanuele Lodolo, kaalub väidetavalt u 15 tonni ja valmistati ühes tükis kivirahnust, mis tuli õigesti välja lõigata, irrutada, kohale tuua ja paigaldada.

„See avastus näitab, kui kõrge oli keskmisel kiviajal Sitsiilia väina piirkonda asustanud inimeste tehnoloogilise innovatsiooni ja arendustöö tase,“ märkis Lodolo.

Paraku peab nentima, et YouTube'is leiduv videomaterjal selle kohta ei ärata usaldust.

Kõige kuulsam keskmisest kiviajast e mesoliitikumist pärinev arheoloogiline leid on Türgi kagupiirkonnas asuv Göbekli Tepe monumentaalne templikompleks. 1960. aastatel Saksa arheoloogide välja kaevatud varemed pärinevad 11 600 aasta tagusest minevikust. Usutavasti on tegu hästi organiseerutud asulat teenindanud usukeskuse või pühamuga.