Uurijate osutusel on elu meres praegu sama hea tervise juures kui oli elu maismaal sadade tuhandete aastate eest. Kaua see nii enam aga ei kesta, kuna järgmisel aastasajal on mere-elule varuks hulgaliselt ebameeldivusi, vahendab zeenews.india.com.

Meredesse on juba rajatud kalade intensiivkasvatusi ja kariloomade söötmiseks mõeldud lauda-sisseseadele sarnaseid „nuumlautu“ tuunikalade jaoks. Krevetikasvanduste kasvandikud õgivad mangroovipuid sama hävituslikus tempos kui see, millega kariloomad omal ajal Ameerika preeriaid ja laasi nahka pistsid.

„Merepõhjas asuvatele kaevandusaladele toimub sisuliselt kullapalaviku-laadne tormijooks ning tööstusliinid toodavad üha uusi 300-tonniseid ookeanikaevandusmasinad ja 230 meetri pikkuseid kalalaevu,“ selgitas uurimuse kaasautor Steve Palumbi Stanfordi ülikoolist.

Uurimuse autorite sõnul ohustavad ookeanide tööstusliku ärakasutamise laienemine ning ookeanikurnamisviiside üleilmastumine mereliste eluvormide tervist ja heaolu, nii et olukord maailmameres muutub sama katastroofiliseks kui see on maismaal. „Me püüame nüüdisajal kalu helikopterite, satelliitjuhitavate supertraalerite ja rohkem kui saja kilomeetri pikkuste triivmõrdadega,“ osutas California Santa Barbara ülikooli professor ja uurimuse juhtiv autor Douglas McCauley.

„Kõik märgid näitavad, et oleme käivitamas tööstusrevolutsiooni maailmameres,“ lisas prof McCauley. „Oleme ookeanides algatamas samasugust looduslike eluvormide hävitamise protsessi, mis on juba leidnud aset maismaal.“

Üheks tõsisemaks ookeanide liigirikkust ohustavaks nähtuseks on kliimamuutus, mis teadlaste osutusel närvutab paljude mereliikide elukeskkondi ning avaldab noile liikedele rängemat mõju kui maismaa-faunale.

Uurimuse tulemused ilmusid ajakirjas Science.