Kas mõistlik oleks loteriipilet prügikasti visata ja mängimisest loobuda? Vastust aitab leida arstiteaduslike uurimuste analüüsimine.

Esimene tõsiseltvõetav uurimus loteriil mängimisest ilmus 1980. aastatel ja selle järeldused on üsna üheseltmõistetavad.

Dr Roy Kaplan avaldas ajakirjas Journal of Gambling Behavior artikli, millele eelnenud uuringu raames oli palunud täita küsitlusankeedi rohkem kui 2000 lotovõitjal tosinast osariigist.

Talle vastas 576 võitjat, kellest igaüks oli võitnud 50 000 kuni miljon dollarit.

Uurimusest selgus, et loteriivõitjate enamiku moodustasid rahulikud, rahulolevad ja igati tasakaalukad kodanikud. "Psühholoogiliselt ja rahaliselt rahuldustpakkuvatel töökohtadel töötavad inimesed jätkasid töötamist hoolimata võidusumma suurusest," kirjutas Kaplan.

Kulutusi tegid sellised võitjad eelkõige kinnisvara või auto soetamiseks ja turismireisidele.

Kaplan järeldas sellest, et üldiselt on loteriivõitjad hästikohanenud ja hästikindlustatud ning enamasti tegi võitmiskogemus nad õnnelikumaks.

2000. aastatel läbi viidud järgmised, tõenäoliselt vähem kallutatud uuringud paistavad Kaplani tähelepanekuid kinnitavat. Uurimustest nähtus, et loteriivõitjad maksid ära võlad ja et nende elukvaliteet kas jäi stabiilseks või paranes.

Enamik Saksa lotovõitjaist isegi ei lahkunud töölt. Ka britte ei paista mõõdukad võidusummad rööpast välja viivat — mõõdukate võitjate vaimse tervise näitajad osutusid paremaks mittevõitjate või väikeste summade võitjate vaimsest tervisest. Positiivne mõju kestis kauem kui kaks aastat.

Miks siis kuuleme hoiatavaid pajatusi võitmise ohtudest iga kord, kui mõne loteriikorraldaja võimalik peavõit viie- või rohkemakohaliseks paisub?

Võimalik, et hoolitsev meedia valmistab miljoneid lotokaotajaid ette lootuste purunemiseks. Veelgi tõenäolisem on, et sellised traagilised lood jõuavad ajakirjanduse kaudu rahvani kergesti, kuna kutsuvad rohkem lugema. Uudised õnnest ja rahulolust ei huvita ju kedagi!

Igal juhul võib julgelt väita, et miljonäristaatuse äkiline süllekukkumine ei kujuta endast olulist ohtu tervisele.

Kui tekib tahtmine, võite lotopileti osta, kartmata äkilise jõukuse laastavaid mõjusid — eriti kui tõenäosus suurem summa võita on niikuinii kaduvväike.