Rabapistrikud (ld Falco peregrinus) on tuntud kiire lennu poolest. Need kompaktse kehaehitusega — umbes keskmise varese mõõtu — röövlinnud suudavad saagi järele söösta rohkem kui 350-kilomeetrise tunnikiirusega.

Kõige väledamalt on sööstlaskumas mõõdetud rabapistrikku, kelle kiirus küündis 389 kilomeetrini tunnis (mis on võrreldav McLareni Vormel-1-klassi võidusõiduauto tippkiirusega).

Vähem teatakse aga seda, et rabapistrik on ka üks maailma laiema levikuga linnuliike. Rabapistrikke võib Maal kohata peaaegu kõikjal; erandid on kauged polaarpiirkonnad, väga kõrged mäed ja suurem osa troopilisi vihmametsi. Ainus suurem jäävaba maismaa-massiiv, kus rabapistrikke ei esine, on Uus-Meremaa.

Ainus linnuliik, mille esindajad on maailmas levinud laiemalt kui rabapistrik, on tagasihoidlik kaljutuvi (Columba livia), kelle alamliik kodutuvi on laialdaselt esindatud ka Eestis.

Rabapistrik kuulub Eestis I kategooria looduskaitse all olevate liikide hulka. Viimastel aastakümnetel on Eestis kohatud suvepoolaastal vaid üksikuid isendeid.