Küll aga on eksperdid valdavalt ühel nõul, et Bhutani kõrgeim ja maailmas kõrguselt 40. kohale platseeruv mägi — 7570 meetri kõrgune Gangkhar Puensum — on tõenäoliselt maailma kõrgeim vallutamata tipp.

Miks pole keegi selle otsa roninud? Osaliselt on põhjuseks looduslike tingimuste tõttu äärmiselt raskesti ligipääsetav asukoht ning asjaolu, et muljetavaldavatest mõõtmetest hoolimata oli seda pikka aega üsna raske üldse üles leida.

Esimest korda kanti mägi küll kaardile 1922. aastal, hilisemad kaardid on selle aga paigutanud teistele koordinaatidele ja märkinud selle kõrguseks vastakaid väärtuseid. Bhutani riik pole piirkonnas kunagi lasknud läbi viia ametlikke mõõdistamistöid.

Pealeselle paikneb Gangkhar Puensum poliitiliselt tulisel vaidlusalusel territooriumil, Bhutani ja Tiibeti piiril. Bhutan väidab, et kogu mägi paikneb üleni nende riigis, Hiina aga arvab, et pool mäest asub Tiibetis, see tähendab, Hiina Rahvavabariigis.

Foto: Wikimedia Commons / Gradythebadger

Lisaks kõigile neile komplikatsioonidele keelustas Bhutani riik 1994. aastal kõigi kõrgemate kui 6035 meetri kõrguste mägede otsa ronimise, kuna see käib vastu kohalike elanike usulistele tõekspidamistele. 2003. aastal keelati mägironimine Bhutanis üldse ära.

Need on peamised põhjused, miks Gangkhar Puensumi tipp on siiani inimestest puutumatuks jäänud. Mitte, et seda poleks üritatud — näiteks ainuüksi 1980. aastatel korraldati tipu vallutamiseks neli ekspeditsiooni, mis aga kõik läbi kukkusid.

Viimatised uljad üritajad ei jõudnud isegi trotsliku mäe jalamile. 1998. aastal andis Hiina riik Jaapani ekspeditsioonile loa tipp vallutada, kuid Bhutan tühistas endapoolse loa. Viimaks lõid alpinistid käega ja ronisid Gangkhar Puensumi asemel selle naabermäe otsa.

Too Tiibeti territooriumil asuv mägi nimega Liankang Kangri on tegelikult Gangkhar Puensumi alamtipp (ingl subsidiary summit), mis asub Gangkhar Puensumist vaid paarsada meetrit allpool ja oli enne Jaapani ekspeditsiooni külastust samuti vallutamata.