Mitsubishi kinnitas eile, et mõned töötajad olid võltsinud teste umbkaudu 625 000 Jaapanis müüdud auto kohta. Suurem osa neist - 468 000 autot - olid toodetud Nissani jaoks. Testide võltsimisega jäeti mulje, et autod olid kütusesäästlikumad kui tegelikult. Firma aktsiat tabas kohe kümnendi suurem langus.

Nagu erinevad uudisteportaalid kirjutavad, märkasid pettust just Nissani töötajad, pannes tähele erinevust lubatud ja tegeliku läbisõidu vahel.

BBC märgib, et ehkki pettuse detailid on veel välja selgitamisel, seisnes tüssamine ilmselt rehvirõhuga mängimises. Laboratooriumis sõidulindil autosid testides suurendati rehvirõhku selliselt, et auto "lubas" väiksema kütusekuluga pikema maa maha sõita.

Mistubishi on varemgi skandaalide keskmes olnud. Aastal 2004 tuli ilmsiks, et firma varjas süstemaatiliselt infot defektide kohta oma sõiduautodes ja veokites. Nii mõnelgi puhul viisid varjatud vead selleni, et tulemuseks oli surmaga lõppenud liiklusõnnetus. Praegusel juhul paistab siiski, et õnneks on ainsaks kannatajaks inimeste rahakotid.

Jaapani transpordiministeeriumi uurijad saabuvad Mitsubishi peakontorisse.