Vaid 117 päeva tagasi ronis Plain esimese tipu otsa seitsmest, selleks oli Antarktika kõrgeim mägi Vinson (4892 m). Eelmise kiirusrekordi purustas ta üheksa päevaga. Veel märkimisväärsem on, et austraallane alustas rekordi püüdmist vaid neli aastat pärast seda, kui ta õnnetul moel selgroo murdis.

AFP teatel jõudis Plain Džomolungma otsa koos Jon Gupta ja Pemba Sherpaga. Eile teatas ta oma blogis, et viibib neljandas laagris ja plaan on paar tundi puhata, et järgmisel hommikul (ehk täna) mäetippu rünnata. „Aeg on see asi lõpule viia,“ teatas ta.

Briti mägironija Gupta on austraallasega koos roninud kuue mäe otsa seitsmest. „Tervitused maailma tipust!“ kirjutas too täna hommikul Twitterisse. „Tehtud! Me oleme Everesti tipus! Sõnadega on võimatu kirjeldada, mida ma näen ja kuidas end tunnen!“

Eelmise rekordi püstitas mullu Poola mägironija Janusz Kochanski, kes vallutas seitse mäge 126 päevaga.

Ses osas, missuguseid mäetippe peaks seitsme sekka lugema, on omajagu vaidlusi. Ühe versiooni järgi on nimekirjas Austraalia kõrgeim mägi Kosciuszko (2228 m), teiste meelest peaks selle asemel seal olema hoopis Okeaania kõrgeim tipp, Uus-Guineal asuv Puncak Jaya (teise nimega Carstenszi püramiid). Mõned jälle ei arvesta Indoneesiat (mille alla kuulub ka pool Uus-Guinea saart, sh Puncak Jaya) Okeaaniasse. Plain ronis igaks juhuks nii Kosciuszko kui ka Jaya otsa.

Seitsme tipu seas on lisaks Džomolungmale, Vinsonile ja Okeaania kõrgeimale tipule ka Argentinas asuv Aconcagua (6962 m), Kilimanjaro Tansaanias (5895 m) Elbrus Venemaal (5642 m) ja Denali (6190 m, endise nimega McKinley) USA-s Alaskas.